Britse studie noemt scheidsrechters 'thuisfluiters'

(belga) - Het gejoel van tienduizenden voetbalfans laat zelfs de meest doorwinterde scheidsrechter niet onberoerd. Onderzoek van Britse wetenschappers toont aan dat scheidsrechters, van wie verondersteld wordt dat ze onpartijdig zijn, thuisploegen meetbaar bevoordelen. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

De onderzoekers van de Britse universiteit in Wolverhampton speelden voor 40 ervaren scheidsrechters een video af met daarop 47 tackles uit een wedstrijd in de eerste divisie. Bij de helft van de proefkonijnen was het lawaai uit het stadion te horen. Bij de andere helft was het geluid uitgeschakeld. Geen van hen kende de echte beslissing van de scheidsrechter tijdens de wedstrijd.

Waar het geluid te horen was, noemden de scheidsrechters vijftien procent van de tackles van de thuisploeg minder vaak foutief dan hun collega's die zonder geluid keken. Ook bleek dat de beslissingen van de arbiters bij wie het geluid aanstond, in het merendeel van de gevallen overeenstemden met het 'fluitgedrag' van hun collega tijdens de echte wedstrijd.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze vorm van beïnvloeding bij het voetbal de hoofdverantwoordelijke is voor het veelbesproken thuisvoordeel. 'Scheidsrechters zijn normaal gezien erg robuust en zelfverzekerd. Maar wanneer 40.000 mensen roepen om handspel, is de beslissing van de arbiter niet meer zo objectief als die zou moeten zijn', luidt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud