Dutroux noemt Nihoul opdrachtgever ontvoeringen

(tijd/belga) - De hoofdbeklaagde Marc Dutroux heeft tijdens zijn ondervraging bevestigd dat hij Sabine, Laetitia, An en Eefje ontvoerde in opdracht van Michel Nihoul. Bij de ontvoering van An en Eefje waren politieagenten betrokken, haalde Dutroux een nieuw feit aan.

foto belga: Een gerechtstekening toont hoe Marc Dutroux rechtopstaand zijn verklaringen aflegt.

Volgens Dutroux wou Nihoul de meisjes in een netwerk doen belanden. Dutroux gaf op de derde zittingsdag van het proces voorts toe dat hij Eefje, Sabine en Laetitia heeft verkracht, alsook twee Slovaakse meisjes.

Marc Dutroux verontschuldigde zich. 'De gevolgden van de daden zijn te betreuren. Vier mensen zullen niet meer terugkeren. Ik heb mijn deel van de verantwoordelijkheid en wil die opnemen', aldus Dutroux.

Voordien probeerde Dutroux tijdens de zitting vooral slachtoffer te spelen. Naar eigen zeggen is hij het slachtoffer van ouders die niet van hem hielden, het slachtoffer ook van de slechte invloed van onder meer Gérard Pinon of Patrice C. Bovendien stelde hij dat hij in het verleden bepaalde feiten heeft bekend om zijn vrouw Michelle Martin te beschermen. 'Maar nu beschouw ik het niet langer als mijn plicht om haar te beschermen', verklaarde hij.

Dutroux verklaarde dat Lelièvre, Weinstein, Nihoul en Martin verantwoordelijk waren voor de ontvoering in juli '95 van Julie en Mélissa. Dat hij de twee kinderen bij zich thuis hield, was om Michel Nihoul een dienst te bewijzen.

Dutroux besloot om de meisjes in de schuilkelder in zijn huis in Marcinelle onder te brengen om ze te 'beschermen' tegen Michel Nihoul. Dutroux hield de meisjes en liet aan Nihoul uitschijnen dat hij de meisjes in een ander - onbestaand - netwerk had ondergebracht.

Over de dood van de twee meisjes gaf Dutroux een nieuwe versie. Hij verklaarde dat hij voor zijn arrestatie van 6 december 1995 eten had gekocht voor Julie en Mélissa, 'voor 1 maand ver'. Toen hij na zijn vrijlating in maart 1996 terugkwam, 'waren zij overleden', aldus Dutroux. Volgens hem zijn vooral Martin en Weinstein verantwoordelijk voor hun overlijden. De assisenvoorzitter Stéphane Goux merkte op dat Dutroux in het verleden had verklaard dat de kinderen nog leefden toen hij thuiskwam en dat hij heeft geprobeerd de stervende meisjes te redden. Dutroux zei daarop dat hij gelogen had 'om anderen te beschermen'.

'De ontvoering van An en Eefje was een opdracht van Nihoul. Hij had me met de dood bedreigd omdat ik hem had laten geloven dat ik Julie en Mélissa naar een ander netwerk had laten vertrekken', zei Dutroux. De hoofdbeklaagde stelde daarnaast dat hij de ontvoering van An en Eefje samen met twee 'politieagenten' of 'mensen van de ordediensten' deed. Dutroux gaf toe dat hij Eefje meermaals seksueel heeft misbruikt. Hij voegde eraan toe dat hij haar een 'sympathiek meisje' vond en dat het een 'catastrofe' is dat ze is overleden. De dood van An en Eefje schuift Dutroux in de schoenen van zijn kompaan Bernard Weinstein.

Dutroux deed naar eigen zeggen de ontvoeringen van Sabine en Laetitia eveneens in opdracht van Michel Nihoul. Dutroux bekende dat hij Sabine seksueel misbruikt heeft. Hij besliste om beide meisjes niet uit te leveren aan 'het netwerk van Nihoul'. Midden 1996 werden de twee door de autoriteiten bevrijd.

Dutroux ontkende verder zijn kompaan Weinstein te hebben vermoord. Michelle Martin zou hem gezegd hebben dat Gérard Pinon haar verplichtte om Weinstein slaapmiddelen toe te dienen. Vervolgens heeft Pinon Weinstein levend begraven, aldus Dutroux. Hij vernam de dood van Weinstein naar eigen zeggen na zijn vrijlating in maart 1996.

Voorts bekende Dutroux tijdens zijn verhoor ook de opsluiting van Philippe Divers, Bénédicte Jadot en Pierre Rochow, die er door Bernard Weinstein van verdacht werden hem te hebben opgelicht in een zaak met een gestolen vrachtwagen. Om te vermijden dat Weinstein hen zou vermoorden, stelde Dutroux aan Weinstein voor om hen te drogeren en hun huizen te doorzoeken.

Ronny Baudewyn, de advocaat van Dutroux, zei na de ondervraging dat zijn cliënt de waarheid heeft verteld. De advocaten van Michel Nihoul vinden de beschuldigingen van Marc Dutroux jegens hun cliënt ongeloofwaardig.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud