Noord-Korea haakt af uit schrik voor invloed buitenlanders

(tijd) - Noord-Korea doet niet mee aan het WK voetbal. Toch heeft het er lange tijd naar uitgezien dat het andere Korea alsnog betrokken zou worden bij de organisatie van het toernooi. Wedstrijden in Pyongyang of een gezamenlijk Koreaanse elftal, het heeft allemaal niet mogen zijn, ondanks verwoede inspanningen van de wereldvoetbalorganisatie FIFA en medeorganisator Zuid-Korea. De kluizenaarsstaat haakte af uit schrik voor de invloed van de toestroom van buitenlandse supporters.

Lange tijd was er goede hoop dat er in Noord-Korea zelfs enkele wedstrijden zouden worden gespeeld. Deelname, op welke manier dan ook, van Noord-Korea aan het WK zou een enorme stap voorwaarts zijn in het gestagneerde toenaderingsproces tussen Noord- en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse president, Kim Dae-jung, voert al bijna vijf jaar een toenaderingspolitiek tegenover het Noorden. Dit beleid leverde hem in 2000 de Nobelprijs voor de Vrede op.

Noord-Koreaanse deelname zou ook afstralen op de Wereldvoetbalorganisatie FIFA, die zou kunnen dwepen met het verbroederende element van voetbal en daarmee voor een tijdje de criticasters van de toenemende commercialisering van de sport de mond snoeren.

Dat het moeilijk zou worden Noord-Korea bij het grootste sportevenement te betrekken, was vooraf al duidelijk. Het regime in Pyongyang is uiterst grillig, onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. Zeker in contacten met het buitenland gaat het vaak op het laatste moment fout en worden afspraken niet nagekomen.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter bood het de Noord-Koreanen in 1998 zelfs nog aan, maar in Pyongyang werd uiteindelijk anders beslist. Het regime durfde het niet aan, uit angst voor de gevolgen die grote groepen buitenlandse supporters in Noord-Korea kunnen hebben. De heersers in de kluizenaarsstaat vrezen dat een wedstrijd in Noord-Korea onder de geknechte bevolking zoveel beroering zou veroorzaken dat het wel eens de ineenstorting van het laatste stalinistische rijk zou kunnen inluiden.

Toen bij de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in Sydney twee jaar geleden de Noord- en Zuid-Koreaanse afvaardigingen samen onder één Koreaanse vlag het olympisch stadion binnenliepen, flakkerde de hoop op een herenigd elftal op. Tevergeefs, zo bleek, want Pyongyang is niet bereid hetzelfde trucje nog een keer te herhalen. De verslechterde verhoudingen tussen Seoul en Pyongyang zijn daar grotendeels debet aan.

Zuid-Korea stelde ook nog voor eventueel met een gemeenschappelijk Koreaans voetbalteam op het WK te verschijnen. Ook dat stuitte op een weigering.

De Zuid-Koreaanse voetbalbond zal stiekem toch opgelucht adem hebben gehaald dat Pyongyang een gezamenlijk Koreaans team afwees. Het Noord-Koreaanse nationale elftal staat immers niet echt te boek als een sterrenteam. Op de FIFA-wereldranglijst prijkt Noord-Korea op de 136ste plaats. In heel Noord-Korea zijn er niet meer dan zestig voetbalverenigingen, waarvan er twaalf in de eerste klasse spelen. Het spreekt voor zich dat in het stalinistische land louter amateurs sporten.

Veel internationale wedstrijdervaring hebben de spelers van de Noord-Koreaanse voetbalploeg niet. Uitnodigingen voor oefenwedstrijden worden bijna systematisch afgeslagen en Noord-Korea heeft de afgelopen jaren niet meer meegedaan met de kwalificatierondes voor het WK. De Noord-Koreaanse internationals zijn grote onbekenden. Slechts weinige voetbalkenners hebben de gelegenheid gehad hen te zien spelen. De meest recente interland van Noord-Korea werd op 7 februari in en tegen Singapore gespeeld. Noord-Korea verloor met 2-1.

Toch is er een kleine hoop op een nieuwe toenadering. Net voor de start van het WK liet het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap weten dat Noord-Korea heeft ingestemd een vriendschappelijke partij te spelen tegen Zuid-Korea, op 8 september in Seoul. Het is van 1991 dat beide landen elkaar nog op een voetbalveld hebben ontmoet. Of het Noorden de confrontatie nog aandurft met het nu veel sterkere zuiden, is nog maar de vraag. Het zou niet de eerste keer zijn dat de wedstrijd nog wordt afgeblazen. BaK

Dit artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 18 juni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud