Prodi eist dat VN leiding overnemen in Irak

(belga) - De steeds grotere onveiligheid in Irak bewijst dat geweld alleen geen oplossing is, dat er ook een politiek plan nodig is. Daarom moeten de Verenigde Naties (VN) niet slechts een partner zijn, maar moeten ze de leiding hebben. Het zijn de VN die moeten praten met de Iraakse leiders. Met deze scherpe woorden reageert Romano Prodi, de Italiaanse voorzitter van de EU-Commissie, op de moord op een Italiaanse gijzelaar.

De woordvoerder van Prodi doet de terechtstelling af als een barbaarse daad. Prodi eist de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars in Irak.

In bedekte termen haalt Prodi ook uit naar de Amerikanen. Hij verwijt ze geen politiek plan te hebben en alle problemen op te lossen met geweld. Voor Prodi moeten de Verenigde Naties de rol van de VS overnemen in Irak. De VN moeten de leiding krijgen over de internationale inspanningen. De VN moeten samenwerken met de Iraakse leiders.

Romano Prodi eindigt dit najaar zijn mandaat als voorzitter van de Europese Commissie. Algemeen wordt verwacht dat hij het volgend jaar opneemt tegen huidig premier Silvio Berlusconi tijdens de nationale verkiezingen in Italië. In tegenstelling tot Berlusconi staat Prodi kritisch tegen het optreden van de Amerikaanse president George Bush. De woordvoerder van Prodi keerde zich tijdens de dagelijkse persbriefing dan ook duidelijk af van het door Bush goedgekeurde Israëlische plan voor de Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

21318132

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud