Sadr bereid tot onderhandelen met VS

(belga) - De Iraakse sjiitische leider, Moqtada al-Sadr, heeft de Verenigde Staten een voorstel gedaan om een vreedzame uitweg te vinden uit de crisis van de jongste weken. Hij wil naar eigen zeggen een bloedvergieten vermijden in de heilige stad Najaf. Sadr stelde voor zijn gewapende militie om te vormen tot een politieke beweging. De leider schikt zich voorts naar de hoogste religieuze autoriteit van de sjiieten.

Haïdar Aziz, een aanhanger van Sadr, zei dat zijn leider bereid is zijn militie om te vormen tot een 'politieke en sociale beweging zonder militaire activiteiten'.

Om Sadr uit te schakelen heeft de Amerikaanse bezettingsmacht onlangs een al maanden oud arrestatiebevel tegen Sadr opgediept dat verband houdt met de moord een jaar geleden op een rivaliserende geestelijke. Destijds werd echter met de beschuldigende vinger naar de 'restanten van de Baathpartij' gewezen.

Moqtada al-Sadr zou nu, volgens de medewerker, bereid zijn zich 'voor een Iraakse rechtbank te verantwoorden', mits de rechterlijke macht in Irak onder een 'legitieme en democratische regering' valt. Sadr doelt daarmee op het vertrek van de Amerikaanse soldaten uit Irak.

Eerder liet een andere aanhanger, al-Chazaali, weten dat Sadr zich schikt naar de hoogste religieuze autoriteit van de sjiieten. 'Moqtada al-Sadr is bereid zich te schikken naar de beslissingen van de Marjaiya (de hoogste geestelijke autoriteit) en om te verzaken aan de voorwaarden die hij had gesteld voor een bemiddeling', zei al-Chazaali tijdens een persconferentie in de heilige stad Najaf.

Volgens de medewerker van Sadr heeft de Marjaiya een afvaardiging gekozen die met de Amerikanen moet overleggen over een oplossing voor de crisis. Aan het hoofd van die delegatie staat Abdel Karim al-Aanazi, de sterke man van de partij Dawa.

21318132

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud