Uitschakeling Franse kampioen leidt tot grote verslagenheid

(tijd) - Ondanks de moeilijke uitgangspositie geloofde iedere Fransman er nog in. Winnen met 2-0 van Denemarken moest kunnen. Het openbaar leven viel stil. Twee uur later was de desillusie compleet. Voor het eerst sinds Brazilië in 1966 werd een wereldkampioen in de eerste ronde van de competitie uitgeschakeld en voor de eerste keer in de geschiedenis maakte de ploeg geen enkel doelpunt.

In Parijs staat een reuzenscherm aan het stadhuis. Duizenden fans hebben zich op het grote plein verzameld. De verwachtingen zijn hooggespannen. Zinédine Zidane, de halfgod van het Franse voetbal, speelt zijn eerste match. Met hem moet het lukken. In de 22ste minuut gaat een rilling door het plein, Rommedahl brengt Denemarken op voorsprong. De twijfel, zo niet wanhoop groeit. In de 62ste minuut maakt Tomasson een einde aan de Franse droom. Boze supporters steken voetzoekers af en verlaten ontmoedigd het plein. In een hoekje trotseert een groepje Deense supporters het Franse verdriet. Ze zingen hun vreugde uit.

Het ongenaakbare Frankrijk, dat in 1998 in eigen land wereldkampioen voetbal werd en in 2000 Europees kampioen, werd vernederend uitgeschakeld. Ongeloof, onbegrip en verdriet, niet alleen in Parijs maar overal in het land, op grote pleinen, in cafés en in bedrijven. Het land leefde mee, maar het mocht niet baten.

De kop van jut is vooral de trainer, Roger Lemerre. Maar ook de sterspelers krijgen ongezouten kritiek. Te veel publiciteitsspots maar geen goed spel. De vroege uitschakeling is net geen nationale ramp. Maar president Jacques Chirac en premier Jean-Pierre Raffarin hebben de troepen wel al moed ingesproken.

Economisch is het zeker een ramp voor de 25 exclusieve sponsors van het Franse team die samen 38 miljoen euro investeerden en nu hun publiciteitscampagne in rook zien opgaan. Adidas, Lego, SFR en andere Coca-Cola's zullen door de snelle uitschakeling van de Franse ploeg hun marketingstrategie moeten herzien. Bij TF1, de zender met de exclusieve rechten, heerst een begrafenisstemming. Het aandeel verloor al zowat 10 procent, nu is het helemaal voorbij. En zelfs voor de journalisten is het niet meer leuk om een wereldbeker zonder eigen ploeg te moeten volgen.

Verweesd, of toch niet helemaal. De hardnekkigste voetbalfans kiezen voor een nieuwe favoriet, Senegal, dat Frankrijk in de openingsmatch van het WK met 1-0 versloeg. Vooral omdat alle basisspelers van Senegal in de Franse competitie spelen. Senegal dus als een soort B-ploeg van Frankrijk, als een laatste strohalm. Om toch nog iets te proeven van de sfeer van het WK voetbal. JV

Dit artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 12 juni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud