VS en Groot-Brittannië reageren ontzet op beelden van mishandelingen

(belga) - Het Witte Huis en de Britse premier Tony Blair reageren ontzet op de beelden van het mishandelen van Iraakse gevangen door Amerikaanse soldaten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt dat het niet om een geïsoleerd incident gaat en eist een onafhankelijk onderzoek van alle beschuldigingen in verband met de mishandelingen.

De Amerikaanse nieuwszender CBS meldde donderdag dat zes MP's van de Amerikaanse bezettingstroepen in Irak zich voor een militaire rechtbank moeten verantwoorden voor de mishandeling van Iraakse gevangenen. CBS had woensdag foto's getoond daterend van vorig jaar. Daarop zijn gedetineerden van de Aboe-Graibgevangenis nabij Bagdad te zien die mishandeld en vernederd worden door Amerikaanse soldaten.

Een van die foto's toont een op een kist staande gevangene met een kap over het hoofd en wiens handen aan elektrische kabels zijn verbonden. Volgens de zender zijn de voorbije maand 17 Amerikaanse soldaten in Irak, onder wie een brigadegeneraal, uit de dienst geschorst wegens het vermoeden van mishandeling van gevangenen.

De Verenigde Staten kunnen de mishandeling van de gevangenen door Amerikaanse militairen niet tolereren, verklaarde woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis. 'De militairen zijn krachtdadig opgetreden tegen de individuelen die verantwoordelijk zijn voor deze afkeurenswaardige daden'.

De Britse premier Tony Blair zei 'ontzet' te zijn, meldde zijn woordvoerder. De feiten 'druisen regelrecht in tegen alle regels die binnen de coalitie zijn vooropgesteld', luidde het.

Volgens Amnesty International gaat het alvast niet om een geïsoleerd incident. De organisatie ontving het voorbije jaar regelmatig verslagen over foltering of andere slechte behandelingen door de coalitietroepen. De mensenrechtenorganistie stelt 'dat het niet volstaat om enkel te reageren wanneer er beelden de tv-schermen halen'. De organisatie pleit voor een 'volledig onafhankelijk, onpartijdig en openbaar onderzoek van alle beschuldigingen van foltering' en vindt dat er compensaties moeten worden betaald aan de slachtoffers of hun families.

21398088

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud