3. Snelheid

Een ander punt waar u als klant rekening mee dient te houden, is de snelheid van de breedbandconnectie, of beter gezegd de snelheden. Vooral voor de kabel, maar eveneens bij ADSL daalt de connectiesnelheid als er te veel sufers vanuit dezelfde omgeving zijn ingelogd op het net.

Er bestaat voorts een verschil tussen de downstreamsnelheid (van de provider naar uw pc) en de upstreamsnelheid (pc naar provider). Bij normaal gebruik ontvangt u meer data dan u verzendt, zodat het ook logisch is dat de gegevens sneller kunnen binnenkomen dan ze buitengaan.

Als u eigen servers hebt staan, dan is een hoge upstreamsnelheid weer wel relevant. Indien u uw datalijnen ook wil gebruiken om stemverkeer te transporteren (via Voice-over-IP), dan hebt u baat bij een even hoge upstreamsnelheid, en kiest u best voor een SDSL-aansluiting.

Belangrijk is dat de opgegeven snelheden uitsluitend gelden tussen het netwerk van de provider en de klant. Zodra u verder gaat dan uw provider, bijvoorbeeld naar een externe website, hangt de snelheid af van alle tussenliggende verbindingen. Als een daarvan een flessenhals vormt, valt er van een breedbandervaring niet meer te spreken.

Maar ook op de connectie tussen provider en klant zijn de opgegeven snelheden niet gegarandeerd. In het jargon heet het dat de provider een 'best effort' levert, met andere woorden zijn uiterste best doet, maar dat u geen verhaal hebt als de effectieve snelheid lager ligt. Slechts bij de duurste abonnementen wordt een bepaalde snelheid gegarandeerd. Zo hebt u bij een Premium-abonnement bij diverse ADSL-providers recht op een gegarandeerde snelheid van 256 Kbps downstream en 64 Kbps upstream. Maar deze garantie geldt ook weer alleen tussen het netwerk van de provider en de klant.

Ook SDSL werkt met een gegarandeerde bandbreedte. Garantie kan trouwens niet alleen voor de snelheid op het netwerk, maar voor de gehele dienst die de provider levert. Een dergelijke garantie wordt in het jargon ook wel eens Service Level Agreement of SLA genoemd. WVi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud