Wat kost een breedbandverbinding?

De liberalisering van de telecommarkt en de concurrentie tussen kabel- en Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL)-providers heeft ervoor gezorgd dat de prijzen voor breedbandconnecties in België relatief laag zijn. Gemiddeld schommelt een basisabonnement bij ADSL- en kabelproviders rond de 40 euro per maand.

ADSL- en kabelverbindingen zijn financieel enkel interessant voor wie ongeveer 25 tot 30 uur per maand on line is of voor wie vaak tijdens de piekuren - overdag op weekdagen - surft en mailt. Vergeet niet dat een breedbandconnectie een stevige investering in modem en aansluiting vergt.

Hoewel sommige providers hun tarieven al optrokken, blijft breedband in ons land naar Europese normen nog vrij goedkoop. Gemiddeld schommelt een basisabonnement bij ADSL- en kabelproviders rond de 40 euro per maand. Berekenen welke provider de goedkoopste is, blijkt evenwel niet zo eenvoudig. Alle providers splitsen de kosten van een breedbandconnectie op in twee onderdelen: een eenmalige aansluitings- en installatiekost, en een maandelijks abonnement. Wat precies in beide bedragen inbegrepen is, durft wel eens verschillen.

Als u slechts één pc wilt aansluiten, is de prijszetting nog relatief overzichtelijk. Maar voor de aansluiting van een netwerk is die prijszetting al heel wat minder doorzichtig. Omdat het hier om oplossingen op maat gaat, is het voor sommige providers niet mogelijk een eenheidsprijs op te geven. Prijzen vergelijken is hier dan ook niet vanzelfsprekend. Bij ADSL moet u bijvoorbeeld de noodzakelijke ADSL-modem aankopen en kunt u deze slechts in een paar gevallen huren.

Kabelmodems worden dan weer doorgaans verhuurd. Ook wat betreft de maandelijkse abonnementsprijs is het goed uitkijken en vergelijken, met bovenstaande evaluatiecriteria in het achterhoofd. In totaal zijn er in ons land maar liefst een twintigtal aanbieders, die samen meer dan honderd breedbandproducten aanbieden. WVi

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud