De business angel en het ondernemertje

24 maart 2006 - We ramen dat we 500.000 euro nodig hebben om ons bedrijf op de rails te krijgen. We zweren bij een eenvoudige organisatiestructuur en houden in het achterhoofd dat we elke euro twee keer moeten omdraaien voor we hem uitgeven.

(tijd) Na drie maanden onderhandelen en een zevental ontmoetingen belde een van de business angels me vandaag op. 'Zeg Koen', zei hij, 'vertel nog eens waar jullie precies mee bezig zijn. Ik heb hier iemand bij mij die het verhaal eens wil horen.' Dan ga je toch eens nadenken. We hebben het al tien keer uitgelegd. Zeker, die man heeft geld. Maar echt open minded in de omgang is hij niet. Veeleer conservatief. En als je het mij vraagt een tikkeltje arrogant. Het is zo'n type dat aan de onderhandelingstafel plaatsneemt, achteroverleunt, de armen kruist en zegt: 'vertel het nu eens, ondernemertje.' En twee minuten later niet meer weet waarover het gaat. Dat ligt me niet. We gaan niet in zee met die man.

Met Joos Horsten hebben we een veel beter contact. Maar hij investeert vooral in Europese bedrijven die in China willen verkopen en Chinese bedrijven die naar Europa komen. Over China hebben we wel veel tips gekregen. Je weet nooit waar het goed voor is.

Voorlopig levert het Business Angels Network dus weinig op. Intussen weet ik wel dat er in Vlaanderen heel veel geld ligt te wachten om geïnvesteerd te worden. Dat maakt dat de investeerders een beetje in een machtspositie zitten. En tot dusver oordeelde ik altijd: iedereen die geld geeft is een goeie. Ik zou alles hebben gedaan om centen binnen te halen. Inmiddels weet ik beter. Als jonge ondernemer moet je potentiële geldschieters goed screenen, net zoals zij dat met jou doen. Ze moeten je sector kennen, een meerwaarde geven door hun ervaring erin. Ik begin te snappen wat 'smart money' betekent. En misschien is het maar goed dat er niet onmiddellijk iemand op ons project is gesprongen.

27 maart 2006

3 april 2006

10 april 2006

Ik denk dat we echt kans maken op steun van het Vinnof. Al maken ze wel duidelijk dat we zeker nog andere investeerders moeten zoeken. En dat we meer dan een half miljoen zullen nodig hebben als we het wereldwijde potentieel van ons toestel willen benutten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content