Een schets op een papieren placemat

Koen Faes keert na een bewogen sabbatical terug naar België. Kort nadien zit hij met Paul Mortelmans op een terras in Mechelen. Op een papieren onderlegger schetst hij een toestel waarmee je live beelden van eender waar kunt doorsturen naar een standaard-gsm.

(tijd)

September 2004

- Niets doen is ook niet alles. Na een paar weken vakantie hier aan de Portugese zuidkust begint het al te kriebelen. Ik zou hier iets in de projectontwikkeling willen doen. Ik ben al bezig met een plan om op een eiland een concessie over te nemen met een restaurant, vakantiewoningen en een kilometerslang strand. Ik ben een businessplan aan het uitschrijven en wil samenwerken met een lokale zakenbank. Ik werk aan verbouwingsplannen, denk na over de commerciële aanpak en ga op zoek naar personeel.

December 2004

- De deal is niet doorgegaan: problemen met vergunningen. Ik mocht de concessie uiteindelijk niet overnemen van de lokale overheid. Eerlijk gezegd: ik vond het niet erg. Ik heb Portugal verlaten, ben nu in Rio de Janeiro. Ik heb hier vrienden en spreek intussen aardig Portugees. Ik zoek voort naar opportuniteiten.

15 april 2005

- Na omzwervingen langs Rio, Salvador en Fortaleza ben ik weer in België. Ik voelde aan dat leven en werken in Brazilië niet aan mij besteed is. Zelfs op hele lucratieve markten werkt men hier niet meer dan zes maanden per jaar. Mijn drang om helemaal in iets op te gaan is te groot. En ik wil met technologie bezig zijn. Hier in België zoek ik nu alle mogelijke kennissen op om te zien of er ruimte is voor een eigen zaak. Mijn netwerk is mijn kostbaarste bezit.

2 juni 2005

- Ik heb een pak gesprekken achter de rug. Met verschillende mensen, uiteenlopende profielen. Ik ben ook weer met Paul Mortelmans uit Sint-Katelijne-Waver in contact gekomen. Eens te meer blijkt dat onze ontmoetingen toch altijd een andere dimensie hebben. Het klikte van in het begin en we zitten nog altijd op dezelfde golflengte. Dat is zeldzaam en we hebben allebei het gevoel dat we verder moeten praten.

10 juni 2005

- Paul en ik hebben gisteren een uur of vier gepraat. Hij vertelde over zijn samenwerking met het De Nayer Instituut - de hogeschool in Sint-Katelijne-Waver - en zijn contacten met de KULeuven. Ik heb hem onder meer verteld over de robot die we bij Delta ontwikkelden. We zijn gaan nadenken over beeldtransmissie. Het moet stilaan mogelijk zijn verschillende bestaande technologieën (Internet Protocol, GPRS, 3G/HSDPA, WiFi, WiMAX, enzovoort) samen te brengen in één toestel waarmee je rechtstreeks beelden kunt doorsturen naar een gsm. Een apparaat dat niet alleen een camera herbergt, maar ook een computer, een webserver, een streamingserver, een databank en een modem. Data en geluid versturen kan al. En videobeelden rechtstreeks doorzenden? Ligt daar geen markt open? Misschien wel, zegt Paul. Dat is eigenlijk de missing link in de beveiligings- en communicatiebranche.

25 juli 2005

- Ons idee is blijven nagalmen en ik heb een aantal mensen opgezocht. Grote bedrijven zoals Alcatel en Siemens kunnen wel al beelden naar een gsm sturen, zo blijkt, maar alleen via grote centrale servers. Voor video-conferencing zoals Belgacom het nu aanbiedt heb je pc's, software, kabels, routers en een centrale server nodig. Echte, rechtstreekse point-to-pointcommunicatie met videobeelden zal nog een paar jaar op zich laten wachten, klinkt het overal. Het sneller realiseren zou heel straf zijn.

30 juli 2005

- Paul en ik zaten vandaag samen op het terras van Den Beer, op de Grote Markt in Mechelen. Op een papieren placemat heb ik een schets gemaakt: een toestel dat je eender waar kunt neerzetten - in een kinderkamer, in een concertzaalje, in de bergen, op een boot,? - en van waarop je rechtstreeks en draadloos beelden verzendt naar een standaard gsm, een pc, laptop of pda. Het staat nu vast: dit is wat we gaan proberen.

Het was een fantastisch moment. We dachten allebei hetzelfde: hier tegenover mij zit iemand met wie ik dit kan waarmaken. We zijn complementair. Paul is een techneut in hart en nieren, een driedubbele ingenieur die klaar is vanonder de kerktoren te komen. Ik ben commercieel en voel me bekwaam om op internationaal niveau zaken te doen. We hebben elkaar heel hartelijk de hand geschud.

Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Volgende week: een wondere aluminium kast

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud