Ons blauwe doosje blaast gsm-operatoren van hun sokkel

Koen en Paul slagen erin om hun toestel nog kleiner te maken. Koen stapt ermee naar de operatoren voor mobiele telefonie. Met succes.

Koen Faes: Foto Sofie Van Hoof

(tijd) - 30 september 2005 - Ons toestel wordt een blauw doosje zo groot als een boek, nu ja, een dikke Van Dale. We hebben een nog compacter platform op de kop getikt. Een erg betrouwbare en krachtige miniprocessor met open slots voor onze specifieke toepassingen. Die basisunit vond ik bij een bedrijf dat onder meer in China, Japan en Taiwan toestellen en onderdelen produceert voor de grote merken zoals Sony en Philips, die allang geen eigen fabrieken meer hebben. Het zijn eigenlijk een soort witte producten voor de elektronicamarkt. We denken dat ons toestel nu ook dummy-proof is: we durven het in handen geven van iemand die het nog niet kent.

Danny Lousberg heeft meegeholpen om die nieuwe versie te bouwen. Een jongeman van 27 jaar die onlangs een game-engine ontwikkelde, een softwarebasis om een reeks videogames te ontwerpen. Het bewijst volgens Paul dat hij op een heel ander niveau bezig is dan de eerste de beste programmeur. Hij is nu als freelancer heel intens met ons aan het meedenken. En ik sluit niet uit dat hij onze eerste vaste werknemer wordt.

10 oktober 2005

Maar ik ben op de deuren blijven kloppen en vandaag ben ik bij Jean-Pierre Cabie terechtgekomen. Hij noemt zichzelf liever Piet, is productmanager en houdt zich bezig met het selecteren en testen van nieuwe producten.

Dat gebeurt met veel oog voor functionaliteit, met de concrete consument voor ogen dus. Vandaag ben ik Piet gaan tonen wat ons toestel allemaal kan. Eigenlijk heb ik hem van zijn sokkel geblazen. Het is klaar voor een complete elektronica-analfabeet. De gebruiksaanwijzing staat op één pagina. En voor Proximus is iedere mens een potentiële zender voor zijn familie en vrienden. 'Private broadcasting', heet dat dan. Alle abonnees gaan zelf livevideoboodschappen creëren en versturen naar gsm's en pc's. Met een sterk emotioneel geladen inhoud bovendien, zodat ze er binnen de kortste keren aan verslingerd zijn.

Piet zorgt voor de eerste grote bevestiging dat we iets in handen hebben. Hij wil zo snel mogelijk een toestel hebben, om intern te promoten. We gaan dus zelf een aantal van die blauwe bakjes in elkaar zetten, waarmee ze daar in de Vooruitgangstraat in Brussel dan naar hartenlust kunnen spelen.

Heel fijntjes is wel de vraag gekomen of het toestel toch niet nog wat kleiner kan. En of we er de camera niet kunnen in integreren: voorlopig staat hij er nog bovenop. Ik had daar zelf al bij Paul op aangedrongen.

Nu komt de vraag rechtstreeks van een potentiële klant. Paul weet dus weer wat te doen. Hoewel: om tot zo'n toestel te komen hebben we wellicht toch een grote speler nodig die dat speciaal voor ons kan ontwikkelen en bouwen.

14 oktober 2005

Zo twijfelen nog of ze met 3G danwel met EDGE-technologie gaan werken. Voor ons maakt het niet uit: ons toestel kan beide aan.

Opgetekend door Bert VOET

Volgende week: In zee met Philips

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud