Portret: De Benedetti, de charmante raider

Carlo De Benedetti werd op 14 november 1934 geboren in een rijke familie in Turijn. Hij behaalde in 1958 zijn diploma als ingenieur en ging aan de slag in het bedrijf van zijn vader, de Compagnia Italiana Tubi Metallici. Met zijn broer Franco verwierf hij in 1972 de beursschelp Giraldini, die uitgroeide tot een holding voor participaties in de metallurgie.

(tijd) - In 1976 stapte hij in het kapitaal van de Italiaanse autobouwer Fiat. Maar de intrede in Fiat draaide uit op een mislukking. Vier maanden later verkocht De Benedetti zijn participaties en richtte hij de holding Compagnie Industriali Riunite op. CIR verwierf de controle over de krant La Repubblica en het weekblad L'Espresso en over Sogefi, een van de grootste internationale groepen in auto-onderdelen.

In 1978 trad hij in het kapitaal van Olivetti, toen nog een fabrikant van typemachines. Olivetti was een ronkende naam maar was in verval. De Benedetti maakte van het bedrijf een moderne computerfabrikant. Dat succes zette aan tot een internationale expansie. De Benedetti verwierf in Italië de controle over Buitoni, dat hij in 1988 uit geldnood verkocht aan Nestlé.

Slapende parel

Maar elders ging het hem voor de wind. In Spanje en Frankrijk werden beleggingsvehikels opgericht, die geld ophaalden bij de beleggers. In Frankrijk was dat Cerus. De Benedetti vertrouwde de leiding toe aan Alain Minc. Die fluisterde hem in dat de Generale Maatschappij van België een 'mooie, maar slapende parel' was, een holding die kon dienen voor de Europese expansieplannen. De Benedetti bracht op 18 januari 1988 een bod uit op de Generale Maatschappij.

De rest is geschiedenis. België zal zich de Italiaan wellicht herinneren als een charmante, innemende zakenman. Voor zijn tegenstanders was hij 'Il Condetiere', een bijnaam voor de aanvoerders van huurlingen in de Renaissance. Het Belgische establishment reageerde vijandig op het bod en De Benedetti haalde uiteindelijk bakzeil.

Het verlies van de strijd om de Generale luidde een duistere periode in. Overladen met schulden moest De Benedetti zich uit allerlei activiteiten terugtrekken. Pas na de turbulente jaren negentig keerde de rust terug. De Benedetti weigert al jaren interviews over de strijd om de Generale. En de relaties met zijn vroegere rechterhand Minc zijn ook serieus verslechterd: De Benedetti spande zelfs een proces tegen hem aan. JV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud