Amerikaanse economie niet langer troef voor Republikeinen

De Amerikaanse economie is in vrij goede doen. Toch lijkt het thema verre van een troef voor de Republikeinen in de campagne voor de tussentijdse Congresverkiezingen van 7 november.

De strijd tegen terrorisme niet langer troef voor de Republikeinse partij - Foto Belga

(tijd) - 'Omdat enkel de rijksten profiteerden van de economische heropleving en de belastingverlagingen van de voorbije jaren. De middenklasse, de arbeiders en de werknemers zagen hun noestere arbeid niet beloond', zeggen analisten.

Jarenlang was het een wetmatigheid in de Amerikaanse politiek: de economie beslist over winst en verlies bij Congres-, maar nog meer bij presidentsverkiezingen. Vraag dat maar aan George Bush senior, de vader van de huidige president,

George W. Bush. Hem glipte begin de jaren 1990 een tweede presidentieel mandaat door de vingers omdat hij, in tegenstelling tot zijn Democratische rivaal Bill Clinton, tijdens de campagne geen aandacht schonk aan de economie. 'It's the economy, stupid', is sindsdien een veel gebruikte slagzin.

Maar die leuze ging tijdens de twee recentste presidentiële stembusgangen niet echt op. In 2000 kon de Democratische presidentskandidaat Al Gore niet profiteren van de sterke prestaties van de economie tijdens het Clinton-bewind (1993-2001). Vier jaar later verdrongen de strijd tegen het internationale terrorisme, de Irakoorlog, sociale en religieuze thema's de economie naar de achtergrond.

Nu het terrorisme niet langer een troef is voor de Republikeinse partij van president Bush, luidt de hamvraag: kan de economie de Democraten op 7 november aan een meerderheid in het Congres helpen?

Als je naar de naakte cijfers kijkt, lijken de Amerikanen niet veel redenen te hebben om het economische beleid van de regering-Bush af te straffen. 's Lands economie groeit al drie jaar onafgebroken, ondernemingen investeren massaal, de uitgaven van de gezinnen stijgen, de werkloosheidsgraad staat met 4,4 procent op het laagste peil in meer dan vijf jaar, het begrotingstekort is gedaald tot 246 miljard dollar, de benzine was dit jaar nooit zo goedkoop en de beursindexen kloppen record na record. Het stijgende tekort op de lopende rekening lijkt de enige smet op het economische rapport van de ploeg-Bush.

tv-spotjes

Met de positieve cijfers in de hand durfde president Bush het enkele dagen geleden aan de economie te bombarderen tot een sterke troef voor de Republikeinse kandidaten. Sinds enkele dagen zendt de Republikeinse partij ook tv-spotjes uit waarin ze beweert de voorbije drie jaar 6,6 miljoen jobs gecreëerd te hebben.

Maar de Amerikaanse kiezers lijken niet onder de indruk. Uit enkele recente peilingen blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen het gevoel heeft dat de Amerikaanse economie 'middelmatig tot slecht' presteert. Ze vrezen zelfs dat de gezondheid van de economie er nog verder op achteruit gaat als de Republikeinen de touwtjes in handen houden.

De berichten eind vorige week over de economische groei in het derde kwartaal van 2006 hebben die indruk vermoedelijk nog versterkt. Volgens de cijfers van het ministerie van Handel trok de economie in juli-september met 1,6 procent aan. De drie voorgaande maanden bedroeg de klim nog 2,6 procent. En tijdens de eerste drie maanden van 2006 zwol de economie met 5,6 procent aan.

Twee snelheden

Dat het leeuwendeel van de Amerikanen het gevoel heeft dat 's lands economie slechts middelmatig tot slecht presteert, hoeft volgens analisten niet te verbazen. 'De VS hebben vandaag een economie met twee snelheden. Enkel de rijkste laag van de bevolking profiteerde de voorbije jaren van de economische heropleving en de massale belastingverlagingen van de regering-Bush. De middenklasse, de arbeiders en de werknemers zagen hun noestere arbeid niet beloond met een grotere koopkracht', zegt Diane Swonk, econoom bij de financiëledienstengroep Mesirow Financial.

Voor de meeste Amerikanen bleven de reële lonen de voorbije jaren in het beste geval inderdaad ongewijzigd. Zowat 46 procent van de Amerikanen zegt dat het gezinsinkomen hen net in staat stelt te sparen of een extraatje te kopen; 17 procent heeft naar eigen zeggen zelfs niet genoeg om rond te komen.

Daartegenover staat dat veel Amerikaanse gezinnen heel wat schulden, in de vorm van hypotheekleningen of consumentenkredieten, af te betalen hebben. Velen leenden tegen een variabele rente. Omdat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente de voorbije maanden maar liefst 16 keer verhoogde, stijgen ook de aflossingsbedragen.

De Democraten proberen in te spelen op het ongenoegen bij grote lagen van de Amerikaanse bevolking. Ze beloofden al het minimumloon op te trekken, de belastingen voor de middenklasse te verlagen en de belastingverlagingen voor de hoogste inkomens terug te schroeven.

'Als de Democraten erin slagen de ontevreden middenklasse te mobiliseren op 7 november, kan het economische thema hen wel eens forse stemmenwinst opleveren en de strijd om de Congreszitjes in een beslissende plooi leggen. Zeker in het Amerikaanse binnenland', zeggen analisten.

Vanuit economisch standpunt is een zege op 7 november misschien wel een vergiftigd geschenk voor de Democraten. Want alle economen zijn het erover eens dat een inperking van het tekort op de begroting en de lopende rekening onontbeerlijk zijn om toekomstige economische rampen te vermijden. Die maatregelen gaan onvermijdelijk gepaard met enkele pijnlijke ingrepen. Populair maakt een partij zich daar niet mee in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2008.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud