Belgische bedrijven erg bescheiden geldschieters

De Amerikaanse dochterondernemingen van Belgische bedrijven zijn niet echt warm te maken voor financiële giften aan politieke partijen. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse verkiezingscommissie.

(tijd) De Belgen blijven ver achterop bij de buurlanden. De grootste buitenlandse geldschieter is de Zwitserse farmagroep GlaxoSmithKline. In het leeuwendeel van de gevallen is de Republikeinse partij van president George W. Bush de belangrijkste begunstigde.

De schenkingen uit het bedrijfsleven zijn in verkiezingsperiodes geen onbelangrijke bron van inkomsten voor de politieke partijen. De giften zijn wel aan strikte regels gebonden. Volgens de Amerikaanse wet mogen ondernemingen zelf geen geld storten aan partijen of politici. Enkel hun medewerkers hebben dat recht.

Toch weerspiegelt de verdeling van de donaties goed de politieke voorkeur van een onderneming. De meeste bedrijven richten immers een zogenaamd Political Action Committee (PAC) op. Dat is een comité dat een specifiek zakelijk of ideologisch belang verdedigt en met dat doel in het achterhoofd onder medewerkers van het bedrijf geld mag inzamelen voor politieke campagnes. De top van de onderneming in kwestie beslist uiteindelijk samen met de lobbyisten wie welk bedrag krijgt.

De PAC's bestaan al sinds 1944 in de VS. Toen richtte de Congress of Industrial Organizations een comité op voor de herverkiezing van Franklin D. Roosevelt. Vandaag hebben ook de Amerikaanse dochters van vele buitenlandse bedrijven zulke lobbyvehikels om politieke campagnes te kunnen beïnvloeden.

Volgens gegevens van de Amerikaanse verkiezingscommissie (FEC) tasten Belgische bedrijven of hun Amerikaanse dochterondernemingen niet echt diep in de buidel voor de tussentijdse Congresverkiezingen van dinsdag. Op de lijst van financiers staan enkel chemie- en farmareus Solvay en Food Lion, de Amerikaanse dochter van warenhuisketen Delhaize. Samen stortten zij volgens de meest recente cijfers (27 oktober) 138.061dollar in de campagnekassen. Van dat bedrag werd al 81.150 dollar doorgestort naar kandidaten voor een Congreszitje.

Beide bedrijven hebben een duidelijke voorkeur voor de Republikeinse partij. Solvay schonk maar liefst 88 procent van het verdeelde bedrag aan de Grand Old Party (GOP) van president Bush; Food Lion 79 procent. In vergelijking met de presidentsverkiezingen van 2004 had Solvay een kleine 48.000 dollar extra veil voor donaties aan politici. Food Lion was minder gul.

De Belgische giften staan in schril contrast met de financiële steun die bedrijven uit onze buurlanden geven aan Amerikaanse politieke partijen. De dochterbedrijven van 13 Duitse ondernemingen, waaronder DaimlerChrysler, BASF en Bayer, stortten samen 2,5 miljoen dollar in de campagnekassen. Ruim 1,7 miljoen dollar daarvan belandde in Republikeinse handen.

Ook Franse en de Nederlandse bedrijven laten zich gemakkelijker verleiden tot financiële giften. Volgens de cijfers van de FEC tastten 14 Franse firma's in de buidel, onder hen de nutsgroep Suez en de oliemaatschappij Total. Zeven Nederlandse bedrijven trokken bijna een miljoen dollar uit. De gulste van hen is KPMG met een gift van ruim 532.000 dollar.

Daarmee staat de accountant op de derde plaats in de ranglijst van buitenlandse geldschieters. Op de eerste stek prijkt het Zwitserse farmaconcern GlaxoSmithKline (614.913 dollar). De Zwitserse financiële groep UBS vervolledigt de 'buitenlandse' topdrie.

In de algemene ranglijst van grootste geldschieters staan de advocaten bovenaan. Zij hebben een duidelijke voorkeur voor de Democraten. Ook mediabedrijven en vakbondsorganisaties zijn het gulst voor de Democraten. Verzekeraars, banken, farma-, chemie- en voedingsconcerns, energie- en bouwondernemingen en defensiebedrijven doneren dan weer bij voorkeur aan de Republikeinen.

Sinds begin oktober valt wel een kentering te bespeuren in de bestemming van de financiële steun. Omdat alle peilingen een zege van de Democraten voorspellen, werd de zakenwereld opeens heel wat guller voor die partij.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud