Winnende strategieën bij een kredietcrisis

Hoe kunt u met succes inspelen op de kredietcrisis?

Verzekering afsluiten

Een belegger kan zijn aandelenportefeuille beschermen tegen koersdalingen door putopties te kopen. Die geven het recht om een aandeel tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen. Bijvoorbeeld: maandag betaalde je op de Brusselse optiebeurs 26 cent voor het recht om Fortis in juni 2008 tegen 14 euro te verkopen. Zoals bij elke verzekering speel je de premie kwijt als het risico zich niet voordoet. De Brusselse optiebeurs kampt echter met een zeer lage liquiditeit. Doorwrochte optiebeleggers gaan daarom eerder een putoptie kopen op de AEX in Amsterdam dan op de Bel20 in Brussel.

Warrants bestellen

Wie in opties handelt, moet daarvoor een optieovereenkomst tekenen met zijn bankier. Een putwarrant kopen is een stuk eenvoudiger, hoewel het principe gelijkaardig is. Commerzbank is de enige financiële instelling die nog warrants op Euronext Brussel uitgeeft. De bank lanceerde zopas 143 nieuwe warrants. Daar zijn heel wat putwarrants bij op aandelen die de voorbije maanden hevig reageerden op de kredietcrisis, zoals Fortis en Aegon.

Wie een escalatie van de kredietcrisis verwacht, kan sinds kort ook terecht bij een viertal callwarrants (recht om te kopen) op de goudprijs. De grootste pessimist kan terecht bij de Commerzbank-warrant met 1.000 dollar als uitoefenprijs en een afloopdatum in september 2008. Het principe van de warrant is dat je een hefboom plaatst op de verwachte koersevolutie van de onderliggende waarde, maar dat je de volledige inzet kan verliezen wanneer de koers de verkeerde richting uitgaat. Dat principe vind je ook terug bij de turbo's van ABN AMRO en de CFD's (Contracts for differences) van Keytrade Bank.

Short gaan

Heel wat professionele beleggers zijn sinds het uitbreken van de kredietcrisis 'short' gegaan op financiële waarden. Dat betekent dat ze geleende aandelen verkopen in de hoop ze op een later tijdstip goedkoper terug te kopen. Particuliere beleggers kunnen dat niet doen, maar kunnen wel een gelijkaardig resultaat bereiken door een zogeheten 'bear fund' te kopen. UltraShort Financials ProShares (code: SKF US) ambieert via afgeleide producten het spiegelbeeld te zijn van de Dow Jones US Financials, met een hefboom van 100 procent. Concreet: zakt de financiële sector met 1 procent, dan zou het fonds een winst moeten boeken van 2 procent. De voorbije zes maanden spurtte het fonds 47 procent hoger. In tegenstelling tot de beleggers die shorten, kan de houder van dit fonds hoogstens de volledige inleg verliezen.

Cash opbouwen

Beleggers met veel cash worden tijdens een liquiditeitscrisis vertroeteld. Bij een grootbank is de rente op een driemaandstermijndeposito opgeklommen tot 3,8 à 4,1 procent. Op één maand krijg je nog meer. Klanten die met heel veel geld komen aandraven, kunnen zelfs een rente onderhandelen tot 4,6 procent, wordt gefluisterd. Bij kleinere banken krijgt u meestal minstens 4 procent. Let wel, van de brutorente gaat 15 procent roerende voorheffing af.

Voedingsaandelen kopen

Voedingsproducenten profiteren volop van een veiligehavenstatus. Vooreerst is de vraag naar voeding weinig conjunctuurgevoelig. Bovendien zijn voedingsbedrijven makkelijk in staat de stijging van de grondstoffenprijzen door te rekenen. Twee sectormastodonten, Nestlé en Unilever, boekten beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal. Voor het conjunctuur- en inflatiebestendig karakter van de sector moet vandaag wel veel betaald worden. De sector noteert tegen 19 keer de winst, terwijl het gemiddelde Europese aandeel 13 keer de winst kost.

Dividendwaarden inslaan

Sinds Bear Stearns in juni de aftrap gaf voor de kredietcrisis, zijn de Europese telecomoperatoren (+9%) en nutswaarden (+8%) fors opgeveerd. Dat hebben ze te danken aan hun riante dividendrendement van circa 4 procent. Een hoog dividendrendement legt een bodem onder de koers, op voorwaarde dat de inkomsten weinig cyclisch zijn. Daarom gingen de bank- en vastgoedaandelen wel onderuit.

Datum van publicatie: 19/12/2007

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud