Derde Franse ritzege met Pierrick Fedrigo

De Fransman Pierrick Fedrigo (Bouygues Telecom) was zondag de beste in de veertiende etappe in de Tour de France, over 180,5 km tussen Montélimar en Gap. Fedrigo haalde het van de Italiaan Salvatore Commesso in een spurt met twee.

(belga) De Amerikaan Christian Vandevelde spurtte nog weg uit de overblijfselen van het peloton en eindigde derde op drie seconden.

De gele trui blijft in handen van de Spanjaard Oscar Pereiro Sio (Caisse d'Epargne).

De zondagen in de Tour liggen de Fransen blijkbaar goed. Na Jimmy Casper in Straatsburg en Sylvain Calzati in Lorient won nu Pierrick Fedrigo in Gap op zondag. Fedrigo en Commesso begonnen er in het gezelschap van Matthias Kessler, Egoi Martinez en Mario Aerts aan, na een geanimeerde start en 35 snelle kilometers. Martinez moest vooraan lossen en uit het peloton konden Rik Verbrugghe en David Canada aansluiten bij de vier leiders na een nijdige achtervolging.

Twee Belgen vooraan en met Verbrugghe en Aerts en nog de beklimming van de Col de la Sentinelle in het slot zag dat er goed uit voor een Belgische ritzege. Maar die kansen kregen een lelijke deuk toen Rik Verbrugghe op zowat 35 kilometer van de finish zwaar ten val kwam, net als David Canada en Matthias Kessler. Kessler kon zijn weg verder zetten, maar Verbrugghe moest afgevoerd worden met een breuk van het linkerdijbeen en Canada met een sleutelbeenbreuk. De valpartij betekent meteen het einde van het seizoen voor de bijna 32-jarige Verbrugghe.

Vooraan wachtten Aerts, Fedrigo en Commesso niet terwijl het peloton vaart gemaakt had onder impuls van Quick.Step en Liquigas. Dat de ploegmaats van Tom Boonen de achtervolging ingezet hadden, schoot bij Davitamon-Lotto in het verkeerde keelgat. En dus reed Mario Aerts zich naar eigen zeggen te pletter om de twee anderen voor het peloton uit te kunnen houden. Op de Sentinelle moest hij er zelf af. De twee anderen gingen met minieme voorsprong door tot de finish. Christian Vandevelde kwam nog dicht opzetten, maar Commesso en Fedrigo konden spurten voor de overwinning. Fedrigo bleef het meest koelbloedig en won het pleit. De leidersplaatsen kwamen nooit in het gedrang.

Maandag wacht het peloton een tweede rustdag, voor het voor drie dagen de Alpen intrekt, met dinsdag al L'Alpe d'Huez op het menu.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud