Floyd Landis verrijst

De Amerikaan Floyd Landis (Phonak) heeft donderdag de 17de etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen, een bergrit over 200,5 km van Saint-Jean-de-Maurienne naar Morzine.

(belga) Na een waanzinnige etappe, waarin Landis al vanop de eerste van vier cols in de aanval ging, had de Amerikaan aan de finish 5:42 voorsprong op de Spanjaard Carlos Sastre. De Fransman Christophe Moreau werd derde in de rit op 5:58.

Landis, die woensdag zwaar onderuit ging, wordt op deze manier weer een van de grootste kanshebbers op de eindzege. De Spanjaard Oscar Pereiro Sio (Caisse d'Epargne), die 7de werd op 7:08, behoudt weliswaar zijn gele trui, maar in de stand heeft hij nog slechts 12 seconden voorsprong op Sastre en 30 seconden op Landis.

Al op de Col des Saisies, de eerste van nog vier zware Alpencols en met nog 135 km te gaan, deed Landis zijn team rijden en even later trok hij in de aanval. Cadel Evans, Andreas Klöden, Carlos Sastre en Michael Rogers volgden aanvankelijk nog, maar even later was Landis alleen op weg. Pure zelfmoord, klonk het bij iedereeen. Zelfs Eddy Merckx wilde niet geloven in het opzet. Zelfs niet nadat Landis met een voorsprong van negen minuten op het peloton over de top van de Col de la Colombière gegaan was. 'Het dal voor de Col de Joux-Plane en de beklimming zelf worden moordend voor Floyd, maar ik duim wel voor hem', aldus Merckx. Landis was daar alle vroege vluchters Padrnos, O'Grady, Righi, Garate, Tankink, Halgand, Le Mevel, Augé, Gilbert en Paolini al lang voorbijgevlogen. Slechts een man was bekwaam geweest om hem te blijven volgen: Patrik Sinkewitz. Maar de ploegmakker van Andreas Klöden verleende natuurlijk niet de minste medewerking aan de losgebroken Amerikaan.

Iedereen zat zich gewoon af te vragen wanneer Landis door de knieën zou gaan, de man met de hamer zou tegenkomen. Maar die man kwam niet. Niet in de vallei naar de Col de Joux- Plane. Evenmin tijdens de beklimming van de zwaarste Alpencol in Frankrijk. Landis finishte uiteindelijk met 5:42 voorsprong op Carlos Sastre, voor de tweede dag op rij de beste van de overgebleven Tourfavorieten. Oscar Pereiro redde met een even sterk slot als woensdag en een achterstand van 7:08 zijn gele trui.

Alles zal dus blijkbaar beslist worden in de tijdrit over 57 km van zaterdag, met de wetenschap dat Landis de beste tijdrijder is van de top-3 in de stand.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud