Ploeg van Vinokourov start niet in Ronde van Frankrijk

Het Spaanse team Astana, waarvan meerdere renners genoemd worden in het Spaans dopingschandaal, staat niet langer op de deelnemerslijst voor de 93e Ronde van Frankrijk. Het team van kopman Alexandre Vinokourov deelde vrijdagavond in een communiqué mee dat het zich aan de ethische code van de ProTour-teams houdt en zich dus uit de Ronde van Frankrijk terugtrekt.

(belga) Vijf renners van het team dat zaterdag in Straatsburg zou starten worden genoemd in het onderzoeksrapport dat het Spaanse gerecht aan de organisatie van de Tour en aan de Internationale Wielerunie overmaakte. Het gaat om de Spanjaarden Joseba Beloki, Alberto Contador en Isidro Nozal, de Australiër Allan Davis en de Portugees Sergio Paulinho.

"We houden ons aan de etische code die door de ProTour-teams getekend werd en weren die renners dus uit de tour", klinkt het bij Astana. "Deze maatregel geldt niet voor de renners die niet in het dossier betrokken zijn: de Kazachen Alexander Vinokourov en Andrey Kashechkin en de Spanjaarden Carlos Barredo en Luis Leon Sanchez. Toch zijn ook zij slachtoffer, omdat de reglementen van de UCI niet toelaten dat er met slechts vier renners gestart wordt."

De 32-jarige Vinokourov behoorde tot de outsiders voor de eindzege in de Tour. Hij werd vorig jaar, toen nog in de kleuren van T-Mobile, vijfde. In 2003 stond hij op het podium (derde). Hij won ook drie etappes (in Gap in 2003, in Briançon en op de Champs-Elysées in 2005).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud