Schleck als eerste boven op L'Alpe D'Huez

De Luxemburger Frank Schleck (CSC) heeft dinsdag de vijftiende etappe in de Tour de France gewonnen, over 187 km van Gap naar de top van L'Alpe D'Huez.

(belga) De 26-jarige Schleck, in het voorjaar winnaar van de Amstel Gold Race, liet op twee km van de top zijn Italiaanse medevluchter Damiano Cunego (Lampre) achter en kwam solo over de meet. Cunego werd tweede op elf seconden.

De Amerikaan Floyd Landis (Phonak) eindigde in een achtervolgend groepje op 1:10 als vierde. Hij neemt de gele trui over van de Spanjaard Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne-Illes Balears), die tweede wordt in de stand op tien seconden. Schaduwfavorieten als Menchov, Sastre, Klöden en Evans volgen al op meer dan twee minuten.

Axel Merckx (Phonak) werd eerste Belg op de achttiende plaats op 2:56 van Schleck.

De rit werd gekleurd door een ontsnapping van 25 renners. Deze vlucht was een goed bestudeerd plan van Team CSC, dat met de ritwinst van Jens Voigt in Carcassone wat soelaas had gevonden voor het gedwongen vertrek van Ivan Basso, maar nog meer wilde. Dus zaten drie renners van Bjarne Riis mee in een kopgroep van 25: David Zabriskie, Jens Voigt en Frank Schleck. Van die 25 bleven er na de Col d'Izoard nog achttien over, om na de Col du Lautaret aan de slotklim van L'Alpe d'Huez te beginnen: Hincapie, Schleck, Voigt, Zabriskie, Mazzoleni, Arrieta, Merckx, Cunego, Vila, Arroyo, Charteau, Garzelli, Landaluze, Chavanel, De La Fuente, Wegmann, Flecha en Lobato. Wereldkampioen Tom Boonen was ondertussen al uit de ronde gestapt.

Lang duurde het niet of de debatten begonnen op L'Alpe d'Huez. Tot drie keer toe demarreerde Damiano Cunego. Met nog 12,5 km te klimmen kon enkel Frank Schleck mee. Op karakter was nog een man bekwaam om aan te sluiten: Eddy Mazzoleni. De Italiaan moest er definitief af op vier kilometer van de top. In het peloton was het Landis die de aanzet gaf tot de grote schifting. Andreas Klöden en Cadel Evans volgden gezwind, Denis Menchov werd meteen gelost. Ook Sastre kon het tempo niet volgen.

Vooraan wipte Frank Schleck op 2,4 km van de top naar de ritwinst. De Luxemburger finishte met tien seconden voorsprong op Cunego, die tijdens de klim iets te kwistig met zijn krachten had omgesprongen.

Achter hen was het uitkijken naar de Tourfavorieten. Landis hield gemakkelijk gelijke tred met Klöden en bekeek daarna hoe Sastre, Menchov, Pereiro en Evans dé verliezers van de dag waren. Even grote verliezers als, alweer, Discovery Channel én Rabobank, dat in de Pyreneeën nog de sterkste ploeg van het Tourpeloton leek te zijn.

Floyd Landis dus opnieuw in het geel. Woensdag wacht de verschrikkelijke tocht van Bourg d'Oisans naar La Toussuire over de Lautaret, de Galibier, de Glandon, de Croix-de-Fer en de Mollard. Als de Amerikaan die overleeft, mag hij zich zo goed als zeker de opvolger van Lance Armstrong noemen in de Tour.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud