Tweede ritzege voor Oscar Freire

De Spanjaard Oscar Freire (Rabobank) heeft dinsdag de 9e etappe in de Tour de France gewonnen. De drievoudige wereldkampioen haalde het in de 169,5 km lange etappe van Bordeaux naar Dax in een massasprint voor de Australische groenetruidrager Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) en de Duitser Erik Zabel (Team Milram).

(belga) Wereldkampioen Tom Boonen (Quick Step-Innergetic) strandde op de vierde plaats en verloor in de strijd om het groen opnieuw kostbare punten. De gele leiderstrui van de Oekraïner Serhiy Honchar (T-Mobile) kwam dinsdag niet in gevaar.

Opnieuw geen ritzege dus voor Tom Boonen in de zesde massaspurt van deze Tour. Dit keer verliep die spurt wel min of meer volgens het boekje voor de wereldkampioen, maar toen hij naar de leiding ging, kon hij de druk van achteruit met Zabel, McEwen en Freire niet weerstaan. 'Iets te vroeg begonnen', stelde ploegleider Wilfried Peeters vast. En een snelste spurt die in feite door Robbie McEwen gereden werd. Maar de man in de groene trui moest van te ver komen en strandde op enkele centimeters van Freire en van een vierde ritzege. 'Het nummertje met Gert Steegmans werkte vandaag niet omdat Gert vastgezet werd aan de afsluiting terwijl ze voordien van links naar rechts over de weg waren blijven slingeren om ons uit de weg te rijden', aldus de Australiër.

'Daarom moest ik van veel te ver komen en schoot ik uiteindelijk een beetje te kort voor nummer vier. Ook omdat ik op drie kilometer van de streep al een tussenspurt had moeten rijden nadat ik weggekwakt was.'

De zesde massaspurt kwam er na een ontsnapping van Stéphane Augé en Walter Beneteau die een uitval van Christian Knees beantwoordden. Het trio reed lange tijd aan de leiding, maar werd teruggepakt op minder dan drie kilometer van de streep.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud