Ullrich en Basso geweerd uit Tour

De Duitse Wielerploeg T-Mobile heeft met onmiddellijke ingang zijn renners Jan Ullrich en Oscar Sevilla geschorst. Dat maakte het team vrijdag bekend. Ook Ullrichs begeleider Rudy Pevenage is geschorst. De Tourdirectie besliste ook om de andere topfavoriet Basso uit de wedstrijd te weren.

De schorsingen zijn een gevolg van de onthullingen in het Spaanse dopingschandaal.

De 32-jarige Jan Ullrich was een van de topfavorieten voor de Tour 2006, die morgen/zaterdag start met een proloog in Straatsburg.

'Op grond van documenten die we kregen van de Tourdirectie, vinden we dat het onmogelijk is om met deze drie mensen te blijven samenwerken', verklaarde de woordvoerder van T-Mobile, Christian Frommert, op een persconferentie.

Volgens de Franse wielerlegende Bernard Hinault zullen '15 tot 20 renners' niet mogen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk, na de onthullingen in het Spaanse dopingschandaal. Dat verklaarde Hinault, die in de Tour een pr-functie bekleedt, vrijdag.

'Doping is niet wijdverspreid in het wielrennen. Van de 400 tot 500 profrenners, zijn er 50 die bij deze zaak zijn betrokken. De bedriegers zijn niet welkom in de Tour, zelfs al zijn ze favoriet', aldus Hinault.

'Nu moet men de stal uitkuisen en echt knopen doorhakken. In 1998 (de zogenaamde 'Festina-Tour', red.) is gedaan wat toen nodig was, maar er zullen altijd valsspelers zijn', aldus nog Hinault.

Hieronder een overzicht van de renners die op de website van de Madrileense krant El Mundo worden genoemd:

 • Equipe Astana Wurth:

  Michele Scarponi (Ita), Marcos Antonio Serrano (Spa), David Etxebarria (Spa), Joseba Beloki (spa), Angel Vicioso (Spa), Isidro Nozal (Spa), Unai Osa (Spa), Jaksche Jorg (Dui), Giampaolo Caruso (Ita)
 • CSC:

  Ivan Basso (Ita)
 • Caisse D'Epargne-Iles Baleares:

  Constantino Zaballa (Spa)
 • Saunier Duval:

  Carlos Zarate (Spa)
 • AG2R:

  Francisco Mancebo (Spa)
 • T-Mobile:

  Jan Ullrich (Dui), Oscar Sevilla (Spa)
 • Phonak:

  José Enrique Gutierrez (Spa), José Ignacio Gutierrez (Spa)
 • Communidad Valenciana:

  Vicente Ballester (Spa), David Bernabeu (Spa), David Rodriguez (Spa), José Adrian Bonilla (Spa), Juan Gomis Lopez (Spa), Eladio Jimenez Sanchez (Spa), David Latasa (Spa), Ruben Plaza (Spa), José Luis Martinez (Spa), Manuel Llorent (Spa), Antonio Olmo (Spa), David Munoz (Spa), Javier Cherro (Spa), Javier Pascual (Spa, ex-renner)
 • Unibet.com:

  Carlos Garcia Quesada (Spa)
 • Momenteel al geschorst voor doping:

  Roberto Heras (Spa), Angel Casero (Spa), Santiago Perez (Spa), Tyler Hamilton (VSt), Igor Gonzalez Galdeano (Spa)

Equipe Astana Wurth:

CSC:

Caisse D'Epargne-Iles Baleares:

Saunier Duval:

AG2R:

T-Mobile:

Phonak:

Communidad Valenciana:

Unibet.com:

Momenteel al geschorst voor doping:

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud