Voigt wint 13e rit, gele trui voor Pereiro

Jens Voigt heeft zaterdag de dertiende etappe in de 93e Ronde van Frankrijk gewonnen. De 34-jarige Duitser van CSC was in de rit van Béziers naar Montélimar in de Provence, met 230 km de langste in deze Tour, in de spurt sneller dan de Spanjaard Oscar Pereiro.

(foto belga) Voigt wint de spurt voor ritwinst voor Pereiro

(belga) - De Fransman Sylvain Chavanel werd op 40 seconden derde, voor de Italiaan Manuel Quinziato.

De vier waren er al na 15 kilometer vandoor gegaan, samen met de Oekraïner Andriy Grivko, die moest lossen en vijfde werd op 6:24. De Australiër Robbie McEwen won de spurt van het peloton, dat op liefst 29:57 van Voigt finishte. Tom Boonen sprintte naar de achtste stek.

De 28-jarige Oscar Pereiro Sio (Caisse d'Epargne) neemt de gele trui over de de Amerikaan Floyd Landis. Landis volgt nu op 1:29 van Pereiro. De Fransman Cyril Dessel is derde op 1:37.

Het was de tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk voor Voigt. Vijf jaar gelede zegevierde hij al eens in Sarran. Voigt redde met de etappewinst niet alleen een beetje het imago van Team CSC, dat sinds het gedwongen vertrek van topfavoriet Ivan Basso bijzonder gedeukt was. Voigt redde ook zijn eigen seizoen. De voorbije jaren kwam hij na een sterk voorseizoen steevast uit in de buurt van de tien overwinningen. Dit jaar stond zijn teller nog maar op één, na een succesje in de Ster Elektrotoer. De reden daarvan ligt bij een veldrit tijdens de voorbije winter. Voigt wilde over een balk wippen, kwam ten val en scheurde de ligamenten van zijn schouder af.

Vandaar dat hij na een herstelperiode pas nu in vorm is. Zelfs in het begin van de Tour wilde het nog niet lukken. In de proloog van Straatsburg eindigde hij zowaar allerlaatste. In de tweede overgangsetappe na de Pyreneeën ging de Duitser al na 15 van de 230 km aan de haal in het gezelschap van Oscar Pereiro, Sylvain Chavanel, Manuel Quinziato en Andriy Grivko. Het begin van een ontsnapping door een broeierig heet Frankrijk die stand zou houden tot het einde. Met een voorsprong die niet meer van deze tijd is. Een half uur bij de finish.

Voor Oscar Pereiro wel een goede zaak. Hij dankte er zijn gele trui aan. Maar ook niet meer dan dat, want voor de ritzege was Voigt te sterk. De Duitser demarreerde tot enkel Pereiro nog bij hem was en in een machtsspurt gunde hij de Spanjaard geen kans.

In de pelotonspurt was het opnieuw uitkijken naar het duel van Robbie McEwen tegen Tom Boonen na de gespierde uitspraken van de twee. Boonen vertrok op kop, maar dit keer ging McEwen er wel voorbij. De groene trui blijft dan ook stevig in zijn bezit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud