Oekraïne stuurt Zwitserland naar huis na penalty's

Op het WK voetbal heeft Oekraïne zich maandag geplaatst voor de kwartfinales. In de achtste finale won Oekraïne na het nemen van strafschoppen met 3-0 van Zwitserland.

(foto belga) De Oekraïense doelman Shovkovskiy stopte alle Zwitserse strafschoppen

(belga) - Op het WK voetbal heeft Oekraïne zich maandag geplaatst voor de kwartfinales. In Keulen versloeg de WK-debutant Zwitserland na strafschoppen met 3-0. Na 120 minuten was de stand 0-0.

Vrijdag speelt Oekraïne in Hamburg tegen Italië om een plaats in de halve finales. De Squadra klopte eerder op de dag Australië met 1-0.

Het blijft wel een opvallende vaststelling dat Zwitserland zowel in zijn drie groepswedstrijden als in de achtste finale geen enkel tegendoelpunt te slikken kreeg. Niettemin is het land uitgeschakeld.

Na een studieronde van een kwartier was de eerste kans voor Zwitserland. Het schot van Wicky werd knap gekeerd door Shovkovskyi. In de 21e minuut dreigde Oekraïne een eerste keer. Shevchenko zag zijn kopbal uiteenspatten op de lat. Zwitserland reageerde meteen, maar ook Frei raakte het doelhout bij een vrije trap. Zo bleef het na een genietbare eerste helft 0-0.

Meteen na pauze dreigde Oekraïne via Voronin, maar zijn poging zeilde over het doel van Zuberbühler. Na die veelbelovende start zakte het tempo en werden de kansen schaars. Pas in de 67e minuut viel er opnieuw wat te beleven, het schot van Shevchenko miste echter de goede richting. Tien minuten later stak Oekraïne opnieuw zijn neus aan het venster met een kopbal voorlangs van Gusin. Zwitserland stelde daar bitter weinig tegenover. Alleen Cabanas dreigde even met een flauw schotje. Verder gebeurde er niets meer zodat het na de reglementaire speeltijd nog steeds 0-0 was en er moest worden verlengd. Daarin viel amper één kans te noteren, een knal van Johan Vogel recht in de armen van Shovkovskyi.

Voor de eerste keer dit WK moesten strafschoppen dus uitsluitsel brengen. Daarin trok Oekraïne met 3-0 aan het langste eind. Het was Gusev die de treffer van de kwalificatie binnenknalde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud