Zidane trapt Frankrijk naar finale

Frankrijk speelt de finale van het WK voetbal in Duitsland. Woensdagavond wonnen 'les Blues' met 0-1 in de halve finale tegen Portugal in de Allianz Arena in München.

(foto belga) Zidane trapt de bal beheerst in de hoek

(belga) - Zinedine Zidane maakte op het halfuur de enige treffer vanop de penaltystip na een lichte overtreding van Ricardo Carvalho op Thierry Henry. Portugal kon daarna nooit echt doelgevaar creëren, de Franse verdediging hield goed stand.

In de finale speelt Frankrijk zondag in Berlijn (20u00) tegen Italië, dat dinsdag in Dortmund het gastland met 0-2 uitschakelde. Duitsland en Portugal spelen zaterdag in Stuttgart (21u00) om de derde plaats.

De partij begon veelbelovend met al na 38 seconden een schot van Melouda voorlangs. Vier minuten later ging Deco zijn kans, maar Barthez pakte het eerste schot tussen de palen. Het spel ging goed op en neer, met snellere kantwisselingen van de Portugezen en de tragere opbouw bij de Fransen, maar echt doelgevaar bleef uit. Tot op het halfuur Henry uit evenwicht werd gebracht door Carvalho in het strafschopgebied en makkelijk ging liggen: strafschop floot de Uruguaanse scheidsrechter Jorge Larrionda. Zidane zette die feilloos om. Portugal wilde ook wel een penalty, maar de scheids ging niet in op een zweefduik van Cristiano Ronaldo en een bal van Figo op de buik van Vieira.

De tweede helft begon net als de eerste met enkele uitstekende doelkansen voor Henry, Ribery en Pauleta. De prikacties maakten daarna evenwel plaats voor meer middenveldspel, met 59 procent balbezit voor Portugal. De coaches voerden al hun wissels door, maar meer offensieve mogelijkheden bracht dit niet.

Twaalf minuten voor tijd kreeg Portugal dé kans op de gelijkmaker: Ronaldo pegelde een vrije trap richting Barthez, die de bal enkel nog kon wegvolleyen met beide handen. Figo kopte de herneming evenwel over het doel.

De Fransen - met kapitein Zidane als leider - bewaarden hun koelbloedigheid tot in de 94e minuut, dan zorgde dom balverlies bijna nog voor een open kans voor Portugal, maar gelukkig voor de Fransen ging de vlag van de lijnrechter de hoogte in.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud