<I>Der Ausputzer: </I>De Hollandse School

Vier vertegenwoordigers heeft het Nederlandse trainersgild dezer dagen rondlopen op de wereldbeker. Ze weten met hun pret geen blijf. Dick Advocaat won gisteren met Zuid-Korea van Togo. Guus Hiddink, die de Koreanen vier jaar geleden al naar de halve finales gidste, deed maandag weer eens iets miraculeus, dit keer met Australië tegen Japan.

(tijd) Nederland zelf versloeg zondag onder de auspiciën van Marco van Basten Servië-Montenegro. En Leo Beenhakker kwam nog een dag eerder al helemaal niet bij van het lachen, toen Trinidad & Tobago, het kleinste land dat ooit deelnam aan de wereldbeker, Zweden op een nulnulletje hield.

San Marco, Saint Guus, Don Leo en De Kleine Generaal zijn niet alleen. Van het Verre Oosten over de Cariben tot Down Under en terug naar het vlakke moederland: overal ter wereld zijn Nederlandse trainers actief. Sinds Rinus 'De Generaal' Michiels in de swinging sixties bij Ajax het totaalvoetbal uitvond, geldt de Hollandse School als een kwaliteitslabel, dat zowat elke voetbalminnende onderdaan van Oranje-Nassau buiten de landsgrenzen moeiteloos aan emplooi helpt. Trainers en spelers. Een middelmatig jeugdproduct van Ajax kan zo bij een Spaanse of Engelse subtopper aan de slag. Als België een talent voortbrengt, gaat die in Nederland voetballen. Dat vat het zo'n beetje samen.

Waarom hebben wij geen trainers op de wereldbeker, desnoods van Angola, Iran of Costa Rica? Waarom is Erik Gerets, kampioen met Galatasaray en eerder actief in Nederland en Duitsland, zowat de enige Belgische trainer met status in het buitenland? De Belgische School verkoopt zich niet genoeg, is misschien ook niet goed genoeg. Op ons voetbal kleeft het etiket van defensief, stug, gedisciplineerd. Zou het toeval zijn dat alleen Brazilië meer trainers dan Nederland heeft rondlopen op het WK, ex-Joegoslavië evenveel en Frankrijk eentje minder? Die landen dragen verfijnd voetbal hoog in het vaandel. En ze weten dat positieve imago wel te verkopen. Toen Co Adriaanse vorig jaar succes oogstte met AZ, had hij 'een mannetje in Spanje' dat voor hem rondkeek. Dat mannetje hielp hem aan een job in Portugal, bij Porto. Hoewel hij net gedegradeerd was met Sparta Rotterdam, mocht Frank Rijkaard aan de slag bij Barcelona. Hij won er, naast twee landstitels, onlangs de Champions League. Michels, Hiddink, Johan Cruijff en Louis van Gaal deden hem dat voor. België wacht nog altijd op een opvolger van wijlen Raymond Goethals.

Daarvoor moeten onze trainers, het niveau van het vaderlandse voetbal indachtig, echt wel de grens over. Belgen zijn honkvast, dat klopt. Wij hebben, op een uitstapje naar Congo na, de afgelopen eeuwen Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen, Nederlanders en Duitsers op de thee gevraagd, terwijl men boven de Moerdijk die thee ging halen in Oost- en West-Indië en alles wat er tussen lag.

We weten niet we missen. Advocaat gaat straks Zenit Sint-Petersburg trainen, Hiddink wordt zelfs bondscoach van Rusland. Van Varsseveld, waar Hiddink geboren werd, tot Vladivostok: dat is het echte voetballeven!

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud