Advertentie

<I>Der Ausputzer:</I> Een tientje voor Guus

Mooi beeld, vorig weekend, net voor het begin van Brazilië-Australië: zowat alle Braziliaanse vedetten - Ronaldo, Roberto Carlos, Ronaldinho, Kaka - die Guus Hiddink even gedag gingen zeggen en hem respectvol de hand schudden.

(tijd) Nog mooier was de liefdevolle omhelzing die Hiddink kreeg van Mario Zagallo, de hoogbejaarde, fragiele talisman van het Braziliaanse team, die bij elk van 's lands vijf wereldtitels direct betrokken was, als speler (1958 en 1962), trainer (1970), technisch directeur (1994) of adviseur (2002). Iedereen houdt van Guus Hiddink.

Dat was al zo toen Hiddink nog zelf voetballer was, een technisch begaafde, intelligente maar iets te trage middenvelder. Bij het grote PSV kwam hij te kort. Dus wilde Hiddink terug naar het provincieclubje waar hij doorgebroken was, De Graafschap uit Doetinchem, dicht tegen de Duitse grens. Dat wilde De Graafschap ook heel erg graag, alleen ontbrak het aan geld om Hiddinks afkoopsom te betalen. Prompt werd de inzamelactie 'Een tientje voor Guus' opgestart. Elke Doetinchemnaar met een voetbalhart stopte 10 gulden in een collectebus en na een tijdje had De Graafschap genoeg tientjes om Hiddink terug te halen.

Iedereen houdt van Hiddink, ook nu weer, in Australië. 'Saint Guus' wordt hij er genoemd. De Australische aanvoerder Mark Viduka omschrijft hem als 'een genie'. Met Hiddink als bondscoach plaatste Australië zich in november voor de wereldbeker, 32 jaar na de eerste en enige WK-deelname van de 'Socceroos'. Tegen Japan werd in de slotfase een 1-0-achterstand omgebogen in een 3-1-zege, 's lands allereerste eerste overwinning en doelpunten op de wereldbeker. Tegen wereldkampioen Brazilië had Australië tot de laatste minuut uitzicht op een verdiend gelijkspel. En tegen Kroatië werd tweemaal een achterstand goedgemaakt, met kwalificatie voor de achtste finales als beloning. 'Guusbumps', titelde een Australische krant de volgende dag, een woordspeling op goosebumps (kippenvel).

Guus Hiddink beroert, inspireert, wordt geadoreerd. Zijn voetbalcarrière bij De Graafschap combineerde hij met een job als turnleraar op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Sindsdien heeft hij geen kind aan de weerspannige ego'tjes van profvoetballers. Hiddink kneedt teams, laat elf individuen samensmelten tot één onvermoeibaar, zelfverzekerd lichaam. Als clubtrainer behaalde hij zes landstitels en een Europacup voor landskampioenen met PSV, al kende hij wel weinig succes met Fenerbahce, Valencia en Real Madrid.

Echte liefde krijgt Hiddink pas als hij bondscoach is. Met Nederland bereikte hij in 1998 de halve finale van de wereldbeker. Dat deed hij vier jaar later opnieuw, dit keer met het gastland Zuid-Korea. Nog altijd kan Hiddink in Seoel geen winkel binnenstappen, of binnen de minuut staat op de stoep een menigte idolate Koreanen die hem even willen aanraken. Hiddinks geboortedorp, Varsseveld, is een bedevaartsoord voor Koreaanse toeristen, die er het 'Guuseum' bezoeken. Goed mogelijk dat binnenkort ook bussen vol Australiërs afzakken naar de landelijke Achterhoek in Gelderland. Australië speelt vanmiddag tegen Italië, dat vier jaar geleden uitgeschakeld werd door Hiddinks Zuid-Korea. Van Turijn tot Palermo, geen Italiaan die er een goed oog in heeft. Daarna volgt Zwitserland of Oekraïne, haalbaar. Voor je er erg in hebt, zit Hiddink voor de derde keer op rij in de halve finale.

Geen wonder dat iedereen van Guus Hiddink houdt, al is hij ondertussen een dure minnaar geworden. Hiddink is een gevierd man, ruilt het voetbalveld geregeld in voor de Amsterdamse grachtengordel, waar schrijvers en andere vertegenwoordigers van de beau monde hun liefde betuigen. Hij houdt van het goede leven, weet evenveel te genieten van een glas chianti als van een weergaloos doelpunt. Het gezellige buikje, dat hij vier geleden nog niet had, is een stille getuige van Hiddinks liefdevolle leven.

Straks gaat hij Rusland weer op de voetbalkaart zetten. De puissant rijke oligarch Roman Abramovich staat in voor het vorstelijke loon van de bijna 60-jarige Nederlandse wereldburger. Een tientje volstaat al lang niet meer om Guus binnen te halen, maar de liefde die Hiddink teruggeeft, is dan ook onbetaalbaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud