<I>Der Ausputzer:</I> Hondenstiel

Driemaal geel is rood. Als Graham Poll een Russische scheidsrechter was geweest, dan zat hij nu op de trein richting Siberië, waar hij tot het einde zijner dagen wedstrijden tussen Irkoetsk en Novosibirsk in goede banen moet leiden.

(tijd) Dostojevskis 'Herinneringen uit het Dodenhuis' zijn luimige jongensverhalen vergeleken met de horror die Poll te wachten staat.

Graham Poll floot donderdagavond Australië-Kroatië. Bloed-linke wedstrijd. Het halve Australische team heeft Kroatische roots, de Kroaat Josip Simunic is in Australië geboren. Eeuwenoude Balkanvetes werden donderdag uitgevochten op het voetbalveld. Simic en Emerton mochten vroegtijdig gaan douchen, maar hoe minder volk er tussen de lijnen stond, des te harder ging het er aan toe. Het kan niet anders of Poll riep humanitaire redenen in om Simunic op het veld te laten staan, ook al kreeg de Kroaat in de slotfase zijn tweede gele kaart.

Poll had eerder Australië twee glasheldere strafschoppen onthouden en de Australische gelijkmaker ondanks buitenspel goedgekeurd. De Australische winning goal keurde Poll wel af, omdat hij al afgefloten had. Was iedereen ontgaan. Simunic begon weer te mekkeren en kreeg een derde gele kaart. Nog duurde het enkele seconden voor Poll iets doorhad, waarna hij Simunic eindelijk een rode kaart toonde. En voor een tweede keer affloot.

Graham Poll is een rotervaren Engelse beroepsscheidsrechter, die al ruim 170 matchen in de Premier League in goede banen leidde. Hij was er bij tijdens Euro 2000 en het vorige WK. Floot al eens de Engelse Cup Final en vorig jaar nog de UEFA Cup-finale. Australië-Kroatië was zijn derde match op dit WK. Als zo'n man al begint te blunderen, is het einde zoek. Geen moeder die na donderdagavond nog toelaat dat haar zoon arbiter wordt.

Tijdens een voetbalwedstrijd legt een scheidsrechter tot 14 kilometer af, evenveel als de meest energieke spelers. Gedurende 90 minuten neemt hij ongeveer 200 beslissingen en verandert hij gemiddeld 1.260 maal zijn looprichting. Stilstaan, wandelen, joggen, lopen en sprinten en weer stilstaan. Hij zit voortdurend aan minstens 85 procent van zijn maximale hartslagcapaciteit.

Ondertussen worden er steeds meer strafschopfouten gemaakt en gesimuleerd. Buitenspel gelopen, of net niet. Een bal gaat over de lijn, of toch niet helemaal. Spelers lopen te trekken, te spuwen en te duwen, delen ellenbogen uit en geven elkaars moeders complimenten.

In tegenstelling tot Poll zijn de meeste scheidsrechters ook nog eens veredelde hobbyisten. Onze Frank De Bleeckere mag straks weer deuren en trappen verkopen voor de firma Dhont, Leenstraat 2, 9750 Zingem. De Egyptenaar Essam Abd El Fatah, of Shamsul Maidin uit Singapore: ongetwijfeld sympathieke lieden, maar voor deze wereldbeker was Irkoetsk-Novosibirsk het soort wedstrijd waar ze hun ervaring opdeden. In Duitsland stappen ze op een veld waar 25 camera's elke beweging registreren en elke fout genadeloos tien maal in close-up herhalen. Die camera's mogen ze wel nog altijd niet gebruiken voor hun eigen profijt. Scheidsrechteren is een hondenstiel geworden. Uit mededogen om zoveel aangedane ellende zouden ze Graham Poll op 9 juli de finale moeten laten fluiten.

Jan VAN HESSCHE

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud