<I>Der Ausputzer:</I> Jongens van achttien

Patrick Kluivert schrijft een boek en hij doet dat goed. Het is eind mei. Kluivert stelt in het poepchique Amsterdamse vijfsterrenhotel Krasnapolsky zijn autobiografie voor. Vertegenwoordigers van de roddelbladen zijn minstens even talrijk aanwezig als het voetbaljournaille.

Op de cover van het boek prijkt Kluivert in ontbloot bovenlijf, kek hoedje op het hoofd, zonnebril voor de ogen. Alleen een bal in zijn rechterhand herinnert aan wat Kluivert echt goed kan.

Voor Patrick Kluivert is het nog altijd 24 mei 1995, de dag waarop Ajax van Milan won in de finale van de Champions League en een ontwapende jongen van amper achttien jaar het enige doelpunt maakte. De wereld lag aan zijn voeten en 'de nieuwe Van Basten' ging op stap. Eerst naar het Italiaanse Milan, waar hij faalde. Dan naar het Spaanse Barcelona, waar hij vijf seizoenen zijn talent waarmaakte. Voor de nationale ploeg scoorde hij 40 maal en werd hij topschutter aller tijden. Kluivert stapte verder, het nachtleven in. Al vroeg raakte zijn naam besmeurd door een verkrachtingszaak. Hij veroorzaakte een dodelijk verkeersongeval. Van Barcelona ging het naar Newcastle, en van Noord-Engeland naar het Spaanse Valencia, waar hij het afgelopen seizoen tien matchen speelde en één maal scoorde. De blessures namen toe, de speelminuten en goals af. Alleen het schemerduister van de nachtclub bleef in elke stad hetzelfde. Kluivert is 29 nu, en terwijl Oranje op de wereldbeker voetbalt, kijkt de topschutter aller tijden afwisselend naar het televisiescherm en de cover van zijn boek. Het is echt een leuk hoedje.

Kluivert heeft in Duitsland niets meer te zoeken. In de zomer van 2006 heet hij Wayne Rooney, of Lionel Messi, vedettes in wording. Eigenlijk zijn ze het al lang. Zonder hen kan Engeland noch Argentinië wereldkampioen worden. Hun blessures waren de jongste maanden wereldnieuws, hun herstel een zaak van nationaal belang. Beiden maakten deze week hun comeback. Messi, 'de nieuwe Maradona', scoorde gisteren zelfs en gaf ook nog een doelpunt aan in het kwartier dat hij speelde. Rooney, al vergeleken met de Braziliaan Pele, hoopt dat een dezer ook te doen. Het kan een leuk hoofdstuk worden in zijn aanstaande autobiografie, waarvoor hij recent al een voorschot van 8 miljoen euro ontving.

Jongens van 18 worden vlug oud in de moderne voetballerij, ook in het landelijke Genk. Steven Defour, 'de nieuwe Wilfried Van Moer', heeft zijn contract verbroken. Van Moer was elektricien toen hij zijn eerste profcontract tekende en opende later een afspanning op de Hasseltse markt. Defour wordt omringd door makelaars en juristen en weet niet naar welk familielid hij luisteren moet. Meester Misson staat hem bij, zoals meester Misson eerder ook Jean-Marc Bosman bijstond. Men zegt dat de spelers beter zijn geworden, van dat Bosman-arrest.

Jos Vaessen schrijft een brief en hij doet dat, het wat kromme taalgebruik ten spijt, goed. 'Het voetbalspel is het mooiste wat er is, de voetbalwereld misschien wel de minst mooie.' Veel zinniger dingen heeft de doorgaans wat te emotionele Vaesen, die gisteren ontslag nam als voorzitter van de eersteklasseclub RC Genk, de afgelopen jaren niet gezegd.

Jan Van Hessche

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud