<I>Der Ausputzer:</I> Tristesse

Groot en intens is de tristesse op het gezicht van Juan Roman Riquelme, die nooit lacht en zelden praat. Geen mens die tijdens deze wereldbeker een bal met groter gevoel beroert, maar vrolijk schijnt de Argentijnse nummer 10 daar zelf niet van te worden. Het leven is niet altijd even aardig geweest voor Juan Roman Riquelme.

(tijd) Hoeveel ellende heeft zijn sombere blik aanschouwd in Don Torcuato, een van de vele sloppenwijken in de periferie van Buenos Aires, waar hij opgroeide als zesde telg in een straatarm gezin van tien kinderen? Wat heeft Cristian Riquelme aan zijn oudere broer verteld over de ontvoerders die hem pas vrijlieten nadat Juan Roman het losgeld had betaald? Hoe donker en eenzaam is de schaduw van Diego Maradona als je al sinds je kinderjaren vergeleken wordt met 's lands meest bezongen voetbalgod?

Riquelme genoot zijn opleiding bij dezelfde club als Maradona (Argentinos Juniors). Hij brak door hij dezelfde club (Boca Juniors). Beiden kenden een ongelukkig Europees debuut bij Barcelona, waarna beiden alsnog open bloeiden bij een kleinere club die zij groot maakten.

Maar terwijl Maradona met Napoli tweemaal landskampioen werd en de UEFA Cup won, strandde Riquelme onlangs met Villarreal in de halve finale van de Champions League. In de slotminuut van de terugmatch tegen Arsenal miste Riquelme een strafschop die verlengingen zou hebben afgedwongen.

De sombere zwijger trapte op de Duitse doelman van Arsenal, Jens Lehman, die hij vanmiddag weer tegenkomt in de kwartfinales van de wereldbeker. Plots lijkt een derde Argentijnse wereldtitel, de eerste sinds Maradona in 1986 zijn duivels ontbond, heel erg veraf.

De Argentijnen weten geen raad met Riquelme. Soms noemen ze Juan Roman liefkozend 'Romy'. Maar vaker nog hebben ze het over de 'luie magiër'. Riquelme loopt de bal nooit achterna, de bal komt naar hem toe. Waarna Riquelme tergend traag om zich heen begint te kijken, op zoek naar die ene geniale opening, de perfecte pass. Soms verdwijnt hij minutenlang uit het spelbeeld. Er schuilt geen vreugde in de schoonheid en tover van Riquelmes baltoets, vinden de Argentijnen.

De twee vorige bondscoaches geloofden niet in hem. Louis van Gaal, de toenmalige trainer van Barcelona, geloofde niet in hem. Bij de geboorte van Riquelmes zoontje gaf Van Gaal een minishirt en sprak de woorden: 'Je zoon zal de kleuren van Barcelona vaker dragen dan jij.'

Alleen de huidige Argentijnse bondscoach, José Pekerman, gelooft in Riquelme. In 1997 werden ze al samen jeugdwereldkampioen, de coach Pekerman en zijn aanvoerder Riquelme. Een decennium later is de sombere magiër opnieuw de dirigent van Pekermans orkest en weer sprankelt Argentinië. In de groepswedstrijd tegen Servië was Riquelme een van de 23 tussenstations die het enig mooie tweede doelpunt inleidden.

Terwijl iedereen de doelpuntenmaker Esteban Cambiasso om de nek vloog, toog Riquelme naar de zijlijn en viel Pekerman in de armen. Omstaanders beweren dat zich toen, even, een gelukzalige lach aftekende op het trieste gezicht van Juan Roman Riquelme.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud