<I> Der Ausputzer:</I> Wereldelftal

Hoewel deze wereldbeker amper een lofzang is op 's werelds beste spelers, maar eerder een spoedcursus tactisch schaken voor trainers, doen we toch een poging een valabal WK-elftal op te stellen.

In doel staat, onbetwist, de Italiaan Gianluigi Buffon, al enkele jaren, en zeker de jongste weken, de beste keeper ter wereld. Buffon kreeg in zes wedstrijden amper één doelpunt binnen, een own-goal van teamgenoot Cristian Zaccardo. Met zijn uitmuntende positiespel en razendsnelle reflexen bracht de doelman van Juventus redding op cruciale momenten en heeft hij een groot aandeel in de finaleplaats van Italië.

Ook in de verdediging verdienen drie spelers van Juventus een basisplaats. De Turijnse topclub is de spil in het Italiaanse omkoopschandaal en dreigt teruggezet te worden naar de tweede of zelfs derde afdeling. Het lijkt wel of Gianluca Zambrotta, Fabio Cannavaro en Lilian Thuram willen onderstrepen dat ze ook zonder de steun van gemanipuleerde scheidsrechters niet te passeren zijn. Cannavaro is al jarenlang een van de beste verdedigers en bewijst dat tijdens dit toernooi op indrukwekkende wijze. Hij won zowat elk duel, soeverein en superieur, en kreeg daar nog niet een gele of rode kaart voor. Misschien wel dé speler van het toernooi, wat ook iets zegt over de defensieve aanpak die tijdens dit WK zegevierde. Aan Cannavaro's zijde speelt de ervaren Fransman Thuram, snoeihard in de duels, autoritair in de lucht en altijd aan het praten. Een echte leidersfiguur. Rechtsachter Zambrotta speelde dit toernooi ook als linksachter en als rechtsmidden. Polyvalent, defensief onbesproken en geregeld offensief een meerwaarde. Nog offensiever is de Duitse linksachter Philipp Lahm, amper 22 en een van de toernooirevelaties. Het jeugdproduct van Bayern München speelde na de groepsfase wat minder, maar heeft een grote toekomst voor zich.

Zowat alle topteams, op Duitsland na, opteerden voor slechts een spits en een vijfmansmiddenveld, waarbij de flankspelers amper een man passeerden en bijgevolg zelden scherpe voorzetten gaven. Ze trokken steevast naar het centrum, waar ze steun verleenden aan twee controlerende middenvelders en de creatieve nummer 10 ademruimte gaven.

Onberispelijk, onvermoeibaar en onverschrokken is de Italiaanse ballenafpakker Gennaro Gattuso. Ook de Portugees Maniche blinkt uit in zijn controlerende rol en duikt bovendien geregeld op in het vijandige strafschopgebied, met twee prachtige goals als beloning. De Duitse draaischijf Michael Ballack imponeerde met gemillimeterde langeafstandspasses, recupereerde enorm veel ballen en zette steevast de aanval op.

De Italiaan Andrea Pirlo is al jaren een van de meest onderschatte middenvelders. De teruggetrokken dirigent van AC Milan koppelt een fijnzinnige techniek aan een groot spelinzicht. Hij onderstreepte dat in de halve finale met een sublieme assist, waarbij hij naar rechts keek en de bal links inspeelde.

Na een moeizaam, bijwijlen pijnlijk begin stond Zinedine Zidane tijdens de knock-outfase op. Met een assist en een goal in de 1/8ste finale, een weergaloze kwartfinale tegen Brazilië en het enige doelpunt in de halve finale leidde Zidane Frankrijk naar een onverhoopte finaleplaats, waarin hij zondag zijn imposante carrière beëindigt en nog een keer kan bewijzen dat hij het afgelopen decennium 's werelds beste voetballer was.

Als eenzame spits is Miroslav Klose de enige optie. De Duitser is de voorlopige topschutter met vijf goals, een hele prestatie tijdens een toernooi waarin amper gescoord wordt. Met zijn doelpunten loodste hij een middelmatig Duits team toch naar de halve finale.

De glansprestatie van het gastland moet evenwel toch vooral toegeschreven worden aan Jürgen Klinsmann, ontegensprekelijk dé coach van het toernooi. Wars van alle kritiek, druk en schimpscheuten koos Klinsmann voor zijn eigen aanpak: offensief voetbal met veel jonge spelers. Hadden maar wat meer trainers die route gekozen, in plaats van steevast voor de risicoloze, defensieve schaakvariant van voetbal te opteren.

Jan Van Hessche

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud