70 procent bedrijven publiceert charter deugdelijk bestuur

Kleine bedrijven maken inhaalbeweging.

(tijd) Van de bedrijven die op Euronext Brussel noteren, publiceert 70,4 procent een Corporate Governance Charter op zijn website. Dat blijkt uit een steekproef bij 135 bedrijven door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en het Belgian Governance Institute (BGI). De publicatie van zo'n charter is een van de aanbevelingen uit de code-Lippens over deugdelijk bestuur bij beursgenoteerde bedrijven. Het charter bevat een beschrijving van hoe de onderneming omgaat met alle aspecten van deugdelijk bestuur, zoals de organisatie van de raad van bestuur.

Bedrijven werden aangespoord tegen 1 januari 2006 een charter te publiceren. Bij een eerste onderzoek in februari van dit jaar bleek 61 procent van de ondernemingen een charter op zijn website te hebben. Nu zijn het er bijna 10 procentpunt meer. Het VBO en het BGI zijn zeer tevreden met het resultaat.

Ondernemingen met een charter vertegenwoordigen 98,5 procent van de beurskapitalisatie in Brussel. Alle Bel20-bedrijven hadden al sinds begin 2006 een charter gepubliceerd. Van de bedrijven uit de Bel Mid-index heeft nu 97 procent een charter, tegenover 86,7 procent in februari. De Bel Small-bedrijven boeken de grootste vooruitgang, van 59,5 naar 71,4 procent. Van de ondernemingen die niet tot een van de die drie indices behoren, heeft minder dan 40 procent een charter op zijn website.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud