Advertentie

Aandeelhouders dienen klacht in tegen EADS

Een Franse vereniging die opkomt voor de rechten van aandeelhouders, dient een collectieve klacht in tegen het Europese luchtvaart- en defensieconcern EADS. Volgens de vereniging voelen de beleggers zich misleid door de financiële communicatie van de groep.

(tijd/afp) - Het aandeel van EADS verloor een tiental dagen geleden in één klap 26 procent van zijn waarde, nadat was bekendgeraakt dat de leveringen voor de A380, de nieuwe superjumbo van de vliegtuigbouwer Airbus, zes maanden vertraging zullen oplopen.

De aandeelhoudersvereniging schat de verliezen voor de aandeelhouders van EADS op 10 miljard euro. Met de klacht kunnen de aandeelhouders vragen hun verliezen terug te betalen, net als de rentelasten.

Kort na de koersduik kwam Noël Forgeard, de codirectievoorzitter van EADS, in opspraak. In maart bleek die met zijn familie 290.000 EADS-aandelen voor 9,31 miljoen euro verkocht te hebben. Achteraf ontkende Forgeard dat hij op dat moment al wist van de problemen met de A380.

Breton

Ondertussen heeft de Franse minister van Economische Zaken en Financiën, Thierry Breton, zich voorgenomen de crisis bij EADS tegen uiterlijk dinsdag te bezweren. Het voorbije weekend voerde hij verschillende gesprekken. Over de inhoud en de evolutie ervan wilde zijn woordvoerder gisteren geen details kwijt. De Franse staat heeft een belang van 15 procent in EADS.

De Franse pers speculeert al volop over de invulling van de herorganisatie bij de groep. De dubbele Frans-Duitse directiestructuur zou worden afgeschaft, al moet dat scenario nog de nationale gevoeligheden zien te overwinnen. Gesuggereerd wordt dat Louis Gallois, de gedelegeerd bestuurder van de Franse spoorwegen (SNCF) en vertegenwoordiger van de Franse staat in de raad van bestuur van EADS, aan het hoofd van de groep komt. Thomas Enders, de Duitse tegenhanger van Noël Forgeard, zou dan weer als enige de dagelijkse leiding van EADS in handen krijgen en een Fransman die van Airbus.

Verontwaardigd

Ook het Britse BAE Systems laat zich niet onbetuigd in de affaire. Enkele dagen voor de problemen met de A380 publiekelijk bekendraakten, liet het defensieconcern weten zijn belang van 20 procent in Airbus te verkopen aan EADS, dat de overige 80 procent al in handen heeft. Maar als de waardering voor dat belang lager uitvalt dan verwacht, overweegt de groep volgens de Britse krant The Sunday Telegraph juridische stappen te doen. De directie van BAE is verontwaardigd dat ze niet ingelicht werd over de problemen met de A380.

MaV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud