Achter de lens van Getty

(tijd) - De Tijd biedt u elke maandag een eigen kijk op de komende cultuurweek. Bij welk klassiek, jazz of rockconcert moet u absoluut op de eerste rij staan? Welke dans- of theatergroepen staan deze week op de planken? Of loopt er ergens een tentoonstelling die u niet mag missen?

Fototentoonstelling

Sinds vrijdag en tot 13 mei loopt in het FotoMuseum van Antwerpen een expositie van het agentschap Getty Images. Drie toonaangevende fotografen (Régine Mahaux, Tom Stoddart en Lorenzo Agius) laten meekijken achter hun lens. De toeschouwer kan met eigen ogen ontdekken waarom hun werk zo in trek is bij internationale en Belgische publicaties zoals Vanity Fair, Time en Elle. De redactionele fotografen van Getty Images brengen een grote variëteit aan evenementen in beeld waarbij ze de grenzen van de traditionele fotojournalistiek overschrijden om beelden te maken die het verhaal vertellen, dat vaak gemist wordt door andere fotografen. Ze zijn ervaren specialisten in hun respectieve vakgebied, geen algemene fotografen

De veelbekroonde fotojournalist Tom Stoddart verkreeg wereldwijde erkenning voor de intensiteit van zijn kunstzinnige foto's die steeds een diepmenselijke touch meekrijgen. Hij brengt de onvertelde verhalen in beeld achter grote gebeurtenissen zoals de Val van de Berlijnse Muur, zijn reportage over de nucleaire ramp in Tsjernobyl en het aidsdrama in Afrika. Régine Mahaux heeft een voorliefde voor schoonheid. Als mode- en celebrityfotografe maakte ze portretten van grote namen als Faye Dunaway, Christian Lacroix, Brooke Shields, Marianne Faithfull en onze Prinses Astrid.

Krukkentheater

Het Kaaitheater haalt deze week een heel uitzonderlijke kunstenaar naar Brussel. De Newyorkse krukkenacrobaat en hiphopdanser Bill Shannon is in de Newyorkse straten en hiphopmiddens bekroond met de titel van 'crutchmaster'. Hij was vijf jaar toen men een zeldzame vorm van jicht aan zijn heup vaststelde. Sindsdien is stappen en staan een pijnlijke ervaring. Dankzij de steun van krukken en de snelheid van een skateboard, slaagt hij er toch in zich op een sierlijke, zij het opvallende wijze voort te bewegen.

De band met de straatcultuur is essentieel voor wat Shannon doet. Breakdance, skateboarden, techno, drum 'n' bass en hiphop zijn geen obstakel maar net de voedingsbodem voor zijn gestileerde bewegingstaal. In 'Sketchy' bundelt hij de krachten met vijf andere dansers. 'Sketchy' laveert tussen een geënsceneerde voorstelling en een reality show.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud