Afvalfactuur Vlaamse ondernemingen bedraagt gemiddeld 890.000 euro

De jaarlijkse afvalkosten van een Vlaams bedrijf bedragen gemiddeld 890.000 euro en kunnen oplopen tot meer dan 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondvraag bij een 75-tal bedrijven in 20 sectoren in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Bedrijven onderschatten hun afvalkosten zwaar, waarschuwt de OVAM.

(tijd) De meeste bedrijven beschouwen de factuur voor de ophaling en de verwerking als de enige echte afvalkosten. Onterecht, zegt OVAM. Die factuur maakt slechts 13 procent uit van de totale afvalkosten. 'Wat ondernemers betalen voor afvalverwijdering is slechts het topje van de ijsberg.'

De jaarlijkse afvalkosten variëren van 20.000 euro tot meer dan 7,5 miljoen euro. Meer dan de helft bestaat uit materiaalverliezen en een derde zijn fabricagekosten die niet geleid hebben tot een verkoopbaar product. 'Verspilde grond- en hulpstoffen die bij het afval terechtkomen, verloren productiewaarde en kosten van de interne afvalinzameling en -opslag zijn verliesposten die tot tien keer duurder zijn dan de bekende ophalings- en verwerkingskosten', berekende OVAM.

In 2000 lanceerde OVAM de berekeningsmodule 'MAMBO', wat staat voor 'Minder Afval Meer Bedrijfsopbrengsten'. Met de software konden ondernemers zelf hun afvalkosten berekenen. Het pakket kostte 50 euro. Zo'n 800 bedrijven vroegen een module aan. Om dat aantal gevoelig op te krikken, is het softwarepakket grondig vernieuwd en gebruiksvriendelijker gemaakt en voortaan gratis te downloaden. De afvalkosten kunnen nu voor het hele bedrijf, per processtap en zelfs per product, per machine of per afvalstroom becijferd worden. Ook kunnen milieucoördinatoren berekenen hoe de afvalfactuur van hun bedrijf het best wordt teruggedrongen.

Correct

'Ondernemingen hebben een correct beeld nodig van de afvalproductie en van de kostprijs ervan. Afvalkosten zijn immers productiekosten die uiteindelijk niet renderen en dus zo veel mogelijk vermeden moeten worden', zegt OVAM. 'Gemiddeld zijn de afvalkosten goed voor 4,4 procent van de bedrijfskosten. Er is dus een niet te onderschatten besparingspotentieel.' OVAM houdt op 29 september opleidingssessies voor het gebruik van MAMBO.

KVe

De software is te downloaden op www.mambo.be.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud