Ahold opnieuw ten prooi aan speculatie

Het plotse vertrek van gedelegeerd bestuurder Anders Moberg maakt van Ahold opnieuw een speelbal van geruchten over een mogelijke opsplitsing van het Nederlandse supermarktconcern. Vooral het aanstellen van de financieel directeur John Rishton als waarnemend gedelegeerd bestuurder wordt door analisten uitgelegd als een teken aan de wand.

(tijd) De keus voor Rishton als opvolger voor Moberg geldt als opmerkelijk. Mobergs eigen kroonprins Dick Boer wordt daarmee gepasseerd. Boer staat aan het hoofd van de belangrijke Nederlandse Ahold-dochter Albert Heijn. Hij heeft daar de afgelopen jaren een enorme reputatie opgebouwd door Albert Heijn als winnaar uit de supermarktoorlog naar voren te laten komen. Door een retailmanager als Boer in de wachtkamer te laten en de financieel expert Rishton in zijn plaats tot tijdelijke topman te bombarderen, is het volgens analisten duidelijk dat Ahold de komende maanden opnieuw een aantal opsplitsingsscenario's zal bekijken. De afgelopen weken zijn al gesprekken gevoerd met kandidaten voor de koop van de Amerikaanse Ahold-dochter US Foodservice.

Nadat Ahold onder aanvoering van Moberg de ernstigste financiële crisis uit zijn bestaan had verwerkt, was het tijd voor een nieuwe koers. Ahold is het op drie na grootste supermarktconcern ter wereld, maar analisten laken het gebrek aan samenhang tussen de diverse internationale activiteiten van het concern. Daardoor profiteert Ahold minimaal van de schaalvoordelen die een groot concern normaal gesproken biedt. Dat wakkert activistische aandeelhouders aan om op opsplitsing aan te dringen.

Ahold wist vorig jaar nog ternauwernood de druk te weerstaan van activistische aandeelhouders die de opsplitsing van het concern eisten. Ook fusiegesprekken met het Belgische Delhaize mislukten uiteindelijk.

Nadat Moberg de zelfstandigheid van Ahold verzekerd had, ging hij op zoek naar overnameprooien. Hij vond de gedroomde partner in de Nederlandse warenhuisketen Hema. Die werd begin dit jaar door moeder Maxeda te koop aangeboden. Moberg werkte voor zijn betrekking bij Ahold voor het Zweedse Ikea. Daaraan had hij een voorliefde voor 'non-food' overgehouden. Volgens Moberg moest Ahold op zoek naar non-foodactiviteiten omdat daar hogere winstmarges te halen zijn dan in de uiterst concurrentiële supermarktbranche.

Zijn verlangen Hema in te palmen, stuitte op het nodige verzet van de grote aandeelhouders. Die vonden de prijs voor Hema veel te hoog. Voorts vreesden de grootaandeelhouders dat een opsplitsing van Ahold onmogelijk zou worden door de aankoop van Hema.

Volgens Nederlandse media is de aanvaring met grootaandeelhouders over de aankoop van Hema Moberg noodlottig geworden. De Zweed zou voor zichzelf geen toekomst in het bedrijf meer hebben gezien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud