Advertentie
Advertentie

Altadis verwerpt het bod van Imperial Tobacco

(tijd/reuters) - Het Frans-Spaanse tabaksbedrijf Altadis verwerpt het bod van de Britse concurrent Imperial Tobacco. De Britten boden 45 euro per aandeel. Dat is veel te weinig voor Altadis. Het bod heeft veel losgemaakt in de tabakssector. Het Amerikaanse Altria (Philip Morris) zou nu een bod op Imperial Tobacco overwegen, wat de koers vrijdag deed stijgen. Intussen stelt Imperial Tobacco dat het de strijd om Altadis nog niet opgeeft.

De al sterk geconcentreerde tabakssector lijkt aan een nieuwe consolidatiegolf toe. Door de overreglementering van de sector, gebeurt dat doorgaans op een vriendelijke manier. Het Britse Imperial Tobacco stak donderdag het vuur aan de lont met zijn bod op het Frans-Spaanse Altadis, de producent van de merken Gauloise en Gitanes. Het bod waardeert Altadis op 11,5 miljard euro, een meerwaarde van amper 3 procent. Intussen liet Imperial Tobacco gisteren al weten dat het zijn pogingen om Altadis op een vriendelijke manier over te nemen voortzet.

Het bod van Imperial Tobacco heeft veel losgemaakt in de sector. Het Amerikaanse Altria, de nummer één in de wereld en producent van Marlboro, zou nu een bod overwegen op Imperial Tobacco, nog voor het bedrijf de kans krijgt zich te versterken. Bij een eventuele overname van Altadis wordt Imperial Tobacco te groot voor Altria. De koers van Imperial Tobacco vaarde er vrijdag goed bij. Het aandeel ging fors de hoogte in.

Hoger bod

Analisten verwachten nu dat Imperial Tobacco zijn bod op Altadis zal opdrijven, wat de beste garantie is om niet zelf door de Amerikanen te worden overgenomen. Andere tabaksspecialisten zien het zelfs mogelijk dat het veel kleinere Altadis een bod zou doen op Imperial Tobacco. De raad van bestuur van de Frans-Spaanse groep kwam zaterdag alvast bijeen. Na de verwerping van het Britse bod werden alle mogelijke opties onder de loep genomen, zeggen waarnemers. Altadis is voor meer dan 50 procent in handen van bekende Britse en Amerikaanse risicokapitaalfondsen zoals Fidelity, Franklin Resources en Morgan Stanley. Franse en Spaanse institutionelen bezitten amper 20 procent van de groep. Het fonds Franklin Resources heeft nu al laten weten het bod van Imperial Tobacco te steunen indien er geen beter alternatief uit de bus komt. De combinatie van die twee levert het op drie na grootste tabaksbedrijf ter wereld op, na Altria, BAT en Japan Tobacco.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud