Arcelor bereikt fusieakkoord met Mittal Steel

De Luxemburgse staalgroep Arcelor fuseert met Mittal Steel. De groep die ontstaat uit het samengaan van de twee grootste staalgroepen ter wereld, heet Arcelor-Mittal en zal ongeveer 10 procent van de wereldwijde staalproductie controleren.

(tijd) Arcelor geeft vandaag meer details op een persconferentie in Luxemburg, de plaats waar de hoofdzetel van de nieuwe groep gevestigd blijft.

De raad van bestuur aanvaardde unaniem het verhoogde bod van Mittal. Over de precieze prijs bestaat nog onduidelijkheid. Arcelor-voozitter Joseph Kinsch zei gisteravond dat het nieuwe, voor de tweede keer verhoogde bod van Mittal 10 procent hoger ligt dan het vorige. Andere bronnen zeggen dat Mittal 40,40 euro per aandeel biedt. Volgens Wilbur Ross, niet-uitvoerend bestuurder bij Mittal Steel, ligt het nieuwe bod van de groep 'iets boven 40 euro per aandeel'.

Een bod van 40,40 euro per aandeel waardeert Arcelor op 28,4 miljard euro. Het bod van Mittal Steel ligt 15 procent hoger dan de laatste slotkoers van Arcelor, vooraleer de handel in het aandeel vorige donderdag opgeschort werd. Mittal Steel deed eind januari een eerste, vijandige bod op Arcelor van 18,6 miljard euro. Op 19 mei verhoogde Mittal zijn bod voor de eerste keer, met 34 procent tot 25,8 miljard euro.

NEGEN UUR

De raad van bestuur van Arcelor zat gisteren negen uur bijeen om een definitieve keuze te maken tussen het voorstel van Mittal Steel en de fusie met de Russische staalgroep Severstal. Doordat Arcelor de kant van Mittal kiest, moet de groep ook een verbrekingsvergoeding betalen aan de groep van de Russische miljardair Alexei Mordachov. Enkele weken geleden bereikte Arcelor een fusieakkoord met Severstal, maar daarop kwam protest van de aandeelhouders.

Met het akkoord komt een einde aan een overnamestrijd van vijf maanden. Het begon eind januari met een vijandig bod van Mittal Steel op Arcelor. Daarop ging de Luxemburgse groep in het verweer, onder meer door de belofte 5 miljard euro uit te keren aan de aandeelhouders, en daarna door in Severstal een witte ridder te vinden.

Vorige week kwam het staaldossier in een beslissende fase. Toen schorsten de beurstoezichthouders van vier beurzen, waaronder die van Brussel, de handel in het aandeel Arcelor op. De handel zou pas worden hervat zodra Arcelor duidelijkheid verschaft had over zijn bedoelingen in de overnamestrijd. Na het akkoord met Mittal wordt de notering van het aandeel maandag wellicht hernomen.

De aandeelhouders van Severstal moeten op 30 juni nog steeds stemmen over het voorstel van Severstal. Het huidige bod van Mittal, dat tot 5 juli loopt, wordt volgens Mittal met twee weken verlengd. De Russische staalgroep reageerde gisterenavond nog niet.

POLITIEK

De Belgische politiek reageert positief op het akkoord. Premier Guy Verhofstadt (VLD) liet weten tevreden te zijn over de unanieme houding van de raad van bestuur van Arcelor ten aanzien van het gewijzigde bod van Mittal. 'Als de aandeelhouders de aanbevelingen van de raad van bestuur volgen, komt er een einde aan het maandenlange steekspel tussen beide concerns en aan de onzekerheid voor de aandeelhouders en de Belgische vestigingen.' In België werken, verspreid over verschillende vestigingen, meer dan 12.000 mensen voor Arcelor. Ook Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) vindt het fusieakkoord een goede zaak. 'Er lijkt nu een einde te komen aan een periode van onzekerheid en instabiliteit.'

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) en minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) zeggen dat het akkoord moet toelaten de aangegane engagementen voor de staalindustrie en de werkgelegenheid in Wallonië na te komen. Het Waals Gewest heeft een belang van 2,4 procent in Arcelor. Tegen 40,40 euro per aandeel is dat belang goed voor ruim 620 miljoen euro, geld dat een verse injectie kan betekenen voor de Waalse economie, in het kader van het Marshall-plan. Ook de Luxemburgse regering, met een belang van 5,5 procent de grootste aandeelhouder van Arcelor, is tevreden met de overeenkomst.

MaV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud