Asco-voorzitter Roger Boas overleden

Roger Boas, de voorzitter van het defensie- en luchtvaartbedrijf Asco Industries, is op 68-jarige leeftijd overleden.

(belga) Boas kwam in 1971 aan het hoofd van het familiebedrijf Asco, gespecialiseerd in de levering van militair materieel. De zakenman kwam eind 1991 volop in de media-aandacht toen een correctionele rechter hem in Brussel veroordeelde tot 15 maanden voorwaardelijk en een boete van 500.000 frank voor valsheid in geschrifte en fiscale fraude.

De veroordeling had betrekking op het zogenaamde 'pantsercontract', dat Asco bij Defensie binnenhaalde voor de levering van ruim 1.000 pantserwagens voor het Belgisch leger. Dat contract was 23 miljard frank waard. Boas zou het contract binnengehaald hebben omdat hij een goede vriend was van toenmalig minister van Defensie Paul Vanden Boeynants.

Maar dat Boas smeergeld zou betaald hebben aan Vanden Boeynants, zoals sommigen beweerden, werd nooit bewezen. Wel werd hij veroordeeld voor het niet opnemen in de boekhouding van 'geheime' commissielonen ter waarde van 163 miljoen frank en het uitschrijven van valse facturen voor 40 miljoen frank.

Callgirls

Boas werd ook gelinkt aan een netwerk van luxe callgirls (Tuna-netwerk) dat in de jaren zeventig 'diensten' zou hebben aangeboden om contracten binnen te rijven voor de bouw van hospitalen in Saudi-Arabië. Er liep later een gerechtelijk onderzoek naar het Tuna-netwerk, maar ook dat leverde niets op.

Roger Boas legde in 1992 al zijn mandaten in het familiebedrijf neer, maar via een arrest van het hof van beroep bekwam hij in 1995 herstel in eer en rechten. Nadien werd hij opnieuw voorzitter van de raad van bestuur van Asco.

In 2004 werd de ex-wapenhandelaar benoemd tot officier in de Orde van Leopold II.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud