Aziatische rommelobligaties vinden kopers in VS en Europa

Tientallen Aziatische bedrijven moesten de jongste maanden een beroep doen op Amerikaanse en Europese beleggers om hun minderwaardig schuldpapier geplaatst te krijgen. Voor het recordbedrag van 9,5 miljard dollar (7,4 miljard euro) verkochten ze hoogrentende obligaties.

(bloomberg) Heel wat Aziatische ondernemingen en bedrijven uit de Zuidzee wenden zich tot investeerders uit andere continenten uit bittere noodzaak, want op hun thuismarkt slagen ze er niet in het kapitaal op te halen dat ze nodig hebben voor hun expansie. De helft van het opgehaalde geld vloeit naar ondernemingen die nooit eerder een beroep hebben gedaan op het buitenland voor hun financiering.

De obligaties zijn aantrekkelijk, want ze bieden vaak 2 tot 3 procentpunt meer rendement dan Amerikaanse obligaties van bedrijven met een vergelijkbare rating. 'Ik geloof dat de goede economische fundamenten in de regio een garantie bieden voor mooie returns', zegt een fondsmanager.

Het Australische Fortescue Metals Group had behoefte aan 2,1 miljard dollar om een mijn te bouwen, om de immense vraag vanuit China te kunnen bijbenen. Fortescue heeft bij Standard & Poor's een rating BB-. De obligatie was in dollar en euro, zodat er geen wisselkoersrisico was. De Australische groep bood 286 basispunten meer rendement dan bedrijven uit de Verenigde Staten met eenzelfde rating. Dat zorgde ervoor dat Amerikaanse beleggers gretig intekenden, ze namen 65 procent van de uitgifte voor hun rekening. Europeanen kochten 20 procent.

Megaworld, de op twee na grootste Filipijnse bouwonderneming, moest zich ook wenden tot buitenlandse investeerders voor de helft van de 100 miljoen dollar die het wou ophalen. De lokale markt was te klein om de expansieplannen te kunnen financieren. De effecten bieden een coupon van 7,75 procent en lopen af in 2011. 'Een extra voordeel is dat we nu ook extra bekendheid hebben gekregen in het buitenland', reageert een woordvoerder van het bedrijf.

Ook de Indiase UTI Bank kon rekenen op een overweldigende interesse uit Europa en de VS. Voor haar uitgifte van 150 miljoen dollar obligaties met een rendement van 7,25 procent die aflopen in 2021 overtrof de vraag van westerse beleggers driemaal het aanbod.

De forse premies die deze bedrijven betalen, zijn noodzakelijk om het risico te compenseren dat Amerikaanse en Europese beleggers lopen. Het bedrijf kan in de problemen komen en zijn schulden niet langer aflossen, en dat speelt zeker voor de ondernemingen die voor de eerste keer een beroep doen op de internationale obligatiemarkten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud