Banca Intesa en Sanpaolo IMI huwen

De Italiaanse banken Banca Intesa en Sanpaolo IMI fuseren. Samen vormen zij de nummer zes op de Europese bankenmarkt. Met 6.300 kantoren en 13 miljoen klanten wordt de fusiegroep de grootste speler in Italië. De operatie is de grootste Europese bankenfusie in zes jaar.

(tijd) Het samengaan van Sanpaolo IMI uit Turijn en het Milanese Banca Intesa, dat volgens analisten kan worden beschouwd als een fusie van gelijken, werd zaterdag door de raden van bestuur van de twee banken goedgekeurd. De aandeelhouders stemmen pas in december over de operatie, maar tegenkanting van enige betekenis wordt niet meer verwacht.

De fusie, die tegen begin volgend jaar moet worden afgerond, is de grootste in Europa sinds de Royal Bank of Scotland in 2000 National Westminster Bank kocht.

Eind 2004 wilde de Belgische groep Dexia nog fuseren met Sanpaolo IMI. De referentieaandeelhouders van Dexia kantten zich tegen de fusie, waarop het huwelijk werd afgeblazen.

Intesa en Sanpaolo controleren samen ongeveer 20 procent van de Italiaanse markt en tellen ongeveer dubbel zoveel kantoren als hun grootste lokale rivaal, UniCredito. De nieuwe bankengroep telt 102.000 werknemers in Italië. Inzake beurskapitalisatie op de Italiaanse markt is de fusiegroep groter dan UniCredito. De tandem Intesa-Sanpaolo heeft een beurskapitalisatie van 65,4 miljard euro tegen 63,6 miljard voor UniCredito. Die laatste blijft wel groter in termen van balanstotaal.

Het fusiebedrijf wordt geleid door de gedelegeerd bestuurder van Intesa, Corrado Passera. De 51-jarige Passera stond onder druk op het overnamepad te gaan nadat UniCredito in juni vorig jaar het Duitse Hypovereinsbank had gekocht voor 19 miljard euro. Daarmee volgde UniCredito niet alleen Intesa op als grootste Italiaanse bank, maar verwierf het ook een sterke positie in Oost- en Centraal-Europa.

Synergie

Intesa en Sanpaolo verwachten niet dat de overname concurrentieproblemen op de Italiaanse markt met zich meebrengt. De banken laten wel verstaan dat het aantal kantoren mogelijk met 10 procent wordt teruggeschroefd. Door het schrappen van overlappende activa en kantoren kunnen tot 10.000 banen verloren gaan. De fusie zou tegen 2009 synergie ter waarde van 1,3 miljard euro moeten opleveren. De gezamenlijke winst zou dat jaar 7 miljard euro moeten bereiken.

De overname is zeker geen donderslag bij heldere hemel. Na de overname van Banca Antonveneta door het Nederlandse ABN AMRO, en Banca Nazionale del Lavoro door het Franse BNP Paribas stonden de Italiaanse banken onder (politieke) druk hun positie te versterken. Intesa talmde niet, maar zocht pas toenadering tot Sanpaolo nadat Capitalia, de vierde bank van Italië, een fusievoorstel had afgewezen.

Het project krijgt alle lof van analisten en van Italiaanse politici, premier Romano Prodi op kop. Ook de beleggers liepen de voorbije dagen al warm voor de fusie. Zij stuurden de aandelen van de twee banken fors hoger. Andere Europese bankaandelen profiteerden volop van de Italiaanse overname- en consolidatieberichten.

Intesa biedt 3,115 eigen aandelen, of 15,78 euro, per aandeel Sanpaolo. Dat is 2 procent onder de slotkoers van 16,10 euro van Sanpaolo vrijdag. Het aandeel Sanpaolo was wel bijna 10 procent gestegen sinds de banken donderdag aankondigden te willen fuseren. Het aandeel Intesa ging op enkele dagen 8,5 procent hoger.

Belang

Met bijna 18 procent is Crédit Agricole de grootste aandeelhouder van Banca Intesa. De Franse bank, die het bankenhuwelijk volop steunt, zal met een belang van 9,1 procent ook de grootste aandeelhouder zijn van de fusiegroep. Volgens sommige mediaberichten zou Crédit Agricole overwegen zijn belang te verkopen in ruil voor het recht 700 overtollige kantoren van Intesa en Sanpaolo te kopen.

Compagnia di San Paolo, een Italiaanse bankenstichting, zal de tweede grootste aandeelhouder van Intesa-Sanpaolo zijn met een belang van 7 procent. Assicurazioni Generali, de grootste Italiaanse verzekeraar, krijgt 4,9 procent, en het Spaanse Santander Central Hispano 4,2 procent. Santander meldde vorige week een meerwaarde van 1,2 miljard euro te kunnen halen uit de verkoop van zijn belang, maar liet in het midden of het ook effectief zou verkopen.

BL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud