Belgacom overweegt schrappen van banen

Belgacom-dochter Proximus voert een onderzoek naar de personeelsbehoeften van het gsm-bedrijf. Dat zei Michel Georgis, de gedelegeerd bestuurder van Proximus, vrijdag op de Investor Day van Belgacom. Gedelegeerd bestuurder Didier Bellens van Belgacom zei op dezelfde bijeenkomst dat synergie tussen het moeder- en dochterbedrijf mogelijkheden biedt om het personeelsbestand te verminderen.

(tijd) Bellens ziet fiscale synergie tussen Belgacom en Proximus voor 100 miljoen euro. Volgend jaar zou die een positieve impact van 22 miljoen euro hebben op de belastingen. De belastingvoet zou in 2007 met 1,1 procent zakken, citeert DS Online de Belgacom-topman. 'En er is potentiëel om het personeelsbestand te verminderen', zegt Bellens. Michel Georgis, gedelegeerd bestuurder van Proximus uitte zich in dezelfde zin en zei dat zijn bedrijf een onderzoek uitvoert naar 'de personeelsbehoeften van het gsm-bedrijf'.

De grote lijnen van het onderzoek, dat slechts slaat op een deel van het bedrijf, zijn over enkele weken bekend. Welke onderdelen van Proximus bij het onderzoek betrokken zijn, wil Luc De Groote, de woordvoerder van Proximus, niet kwijt. Proximus telt bijna 2.400 werknemers. De Groote ontkent dat de studie a priori uitgaat van het uitbesteden van bepaalde activiteiten. 'Het is een breed sourcingonderzoek waarbij alle opties open staan en er geen heilige huisjes zijn. We onderzoeken wat we moeten doen met ons personeelsbestand: verminderen of juist uitbreiden of activiteiten uitbesteden. Het is dus niet zeker dat we overgaan tot uitbesteding. Het kan ook het tegendeel zijn.'

Uitbesteding in de gsm-sector is opnieuw actueel. Concurrent Mobistar zit midden in een sociaal conflict omdat het bedrijf plannen heeft om bepaalde onderdelen met het bijhorende personeel door te schuiven naar andere ondernemingen. Eerder besteedde BASE al een hele reeks activiteiten uit. Proximus heeft zelf ook al jaren ervaring met uitbesteding. Het bedrijf heeft zijn eigen callcenter maar schuift op piekmomenten, bijvoorbeeld bij promoties, callcenteractiviteiten door naar onderaannemers. Voorts worden onder meer specifieke en meestal kortlopende informaticaprojecten uitbesteed, bijvoorbeeld aan het Indiase Infosys.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud