Advertentie

België maakt sprong vooruit in Europese competitiviteit

België is na Zweden het best op weg om de vooropgestelde Europese economische doelstellingen voor 2010, de zogenaamde Lissabondoelstellingen, te halen. Ons land heeft vorig jaar een grote sprong gemaakt op de competitiviteitsladder.

(tijd/belga) - Een en ander blijkt uit een studie van de verzekeringsgroep Allianz voor de Lisbon Council. De Allianz-studie geeft een positief beeld van de economische groei en werkgelegenheid in Europa. Uit de studie blijkt dat het Europa van de oude vijftien lidstaten eind 2006 al 90 procent van de doelstellingen voor 2010 had gehaald. Eind 2005 was dat nog maar 73 procent.

In de Lissabonstrategie verbinden de Europese lidstaten zich ertoe om van Europa tegen 2010 de meest competitieve economie van de wereld te maken. Daarbij zijn scherpe doelstellingen vooropgesteld voor onderzoek en ontwikkeling, economische groei en werk. De Allianz-studie vertrok van de voornaamste negen economische spelers in Europa - Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zweden, Nederland en België - en toetste die landen aan zes economische factoren: groei van het bruto nationaal product, productiviteit, werk, kwalificatie van werknemers, gezondheid van de overheidsfinanciën. Op basis daarvan stelt ze een top tien - de negen landen plus een plaats voor het gemiddelde - van de competitiviteit samen.

Opleiding

Met een score van 1,37 (waarbij 1 staat voor het behalen van de doelstellingen in 2010) staat Zweden - net als in 2005 - ruim aan kop. België is de opvallende tweede. Ons land gaat daarmee liefst zeven plaatsen vooruit. De studie schrijft die goede score vooral toe aan het feit dat onze werknemers zo hooggekwalificeerd zijn. Dat is dan weer te danken aan de hoge opleidingsgraad van de Belgen. 'Bijna 40 procent van de Belgische werknemers bezit een diploma hoger onderwijs. Daarmee is de Belgische bevolking een van de meest opgeleide in Europa', staat in de studie. Ook in investeringen scoort ons land goed. Na Spanje en Italië is ons land de sterkste investeerder. België dankt de vooruitgang voornamelijk aan een hogere arbeidsproductiviteit. Volgens de studie maakte ons land daar de grootste sprong (van plaats 8 naar 2). België is samen met Zweden, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een van de landen waar de productiviteitsratio sneller stijgt dan de voorbije jaren in de Verenigde Staten, zo blijkt uit de studie. Ook de Belgische overheidsfinanciën krijgen een hogere score (van 9 naar plaats 5). Volgens de studie heeft België nog altijd een hoge overheidsschuld, maar wordt dat gecompenseerd door een 'hoog primair surplus'.

Duitsland, de belangrijkste economische speler in de EU, springt naar een zesde plaats en scoort 0,91 (tegenover 0,65 in 2005) net boven het gemiddelde. Frankrijk zakt door een lagere groei en een stagnerende productiviteit dan weer naar een negende plaats en scoort 0,80. Enkel Italië scoort met een tiende plaats nog slechter en blijft hangen op een score van 0,43.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud