Advertentie

België zesde op wereldranglijst agrarische export

(tijd) - België is wereldwijd de op vijf na grootste exporteur van agroproducten. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO.

De cijfers slaan op 2004. Een jaar eerder stond België nog vijfde op de wereldranglijst van grootste uitvoerders van landbouwverwante producten. Het gaat om akker- en tuinbouwproducten, dierlijke producten, agro-industriële producten (zoals landbouwmaterieel, meststoffen en bestrijdingsmiddelen) en andere landbouw- en visserijproducten (vis, schaal- en weekdieren, dranken, oliën, vetten en veevoeders).

'We spelen haasje over met Brazilië. Toch niets om verlegen over te zijn', luidt het op het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme (CD&V). Vlaanderen draagt het meest bij tot de goeie cijfers.

Ruim 4,3 procent van de uitgevoerde agrarische producten wereldwijd zijn afkomstig van België. Vanzelfsprekend is dat ook te danken aan de doorvoer van goederen via de Vlaamse havens. Maar ook zonder doorvoer scoort België goed: met zijn agrarisch handelssaldo (de export min de import) wordt de louter 'passerende' productenstroom bijna uit de cijfers gefilterd. België bezet met dit saldo de 15de plaats wereldwijd.

'Een knappe prestatie voor een klein land als België', klinkt het op het landbouwdepartement. In tegenstelling tot de totale Belgische handel is het agrarische handelssaldo sinds 2003 gestegen, en dat met 49 procent tot 2,9 miljard euro. De handel in landbouwproducten wordt steeds belangrijker voor ons land. In 2005 waren landbouwproducten goed voor 8,7 procent van de totale Belgische invoer en voor 9,5 procent van de totale Belgische uitvoer. De voornaamste handelspartners zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Slechts met twee EU-landen heeft België een negatief handelssaldo: Nederland en Litouwen.

KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud