Belgische ethische fondsen doen het beter dan VS-collega's

(tijd) - De rendementen van Amerikaanse ethische aandelenfondsen blijven ver achter op die van fondsen die geen rekening houden met sociaal verantwoord investeren, blijkt uit cijfers van Lipper. De Belgische fondsenbeheerders merken daar nochtans niets van. De prestaties van hun ethische fondsen liggen in lijn met de andere.

Ethisch beleggen is goed voor het geweten van de Amerikanen, maar heel wat minder voor hun portemonnee. Dat blijkt uit cijfers van het bureau voor fondsenanalyse Lipper. Amerikaanse fondsen die een of andere strategie voor sociaal verantwoord investeren (SRI) toepassen, behaalden een rendement van 6,68 procent in de periode van augustus 2005 tot eind augustus 2006. De gemiddelde prestatie van de overige aandelenfondsen was een pak beter: 9,71 procent.

Ook over vijf jaar is de kloof duidelijk: ethische aandelenfondsen halen een geannualiseerd rendement van 4,42 procent, tegenover 7,14 procent voor de gewone aandelenfondsen.

Ethische aandelenfondsen hanteren strikte criteria om het hun toevertrouwde kapitaal te investeren. Zij beleggen niet in bedrijven die wapens maken of zich bezighouden met gokken en pornografie. Ook tabak en alcohol zijn uit den boze. Ondernemingen die milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel voeren, gelden wel als geschikte beleggingen.

België

Op de Belgische markt voor ethische aandelenfondsen en duurzaam beleggen is geen sprake van zo'n grote kloof. 'Wij zien geen noemenswaardig verschil tussen onze ethische aandelenfondsen en de andere', stelt Dexia Asset Management. 'De prestaties van duurzaam beheer lopen gelijk met of zijn zelfs beter dan die van het traditionele beheer.' De Belgische-Franse vermogensbeheerder is met een aandeel van 58 procent eind 2005 de Belgische marktleider in duurzaam beleggen en ethische fondsen.

Bij KBC Asset Management, de op een na grootste speler, klinkt hetzelfde geluid. 'Wij zien geen structurele redenen voor zwakkere prestatie van onze ethische fondsen', zegt woordvoerster Viviane Huybrecht.

Kathleen Steel van Fortis heeft dezelfde boodschap. 'Onze ethische aandelenfondsen doen het gemiddeld zelfs iets beter. Klanten die in ethische fondsen stappen, willen trouwens hoegenaamd niet inboeten aan rendement.'

Ethische fondsen vormen een klein, maar groeiend segment van de fondsenindustrie. Steeds meer mensen willen dat het geld dat ze toevertrouwen aan hun bankier sociaal verantwoord wordt geïnvesteerd. Wereldwijd is zowat een half procent van alle fondsenactiva belegd in ethische fondsen.

WK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud