Advertentie

Bermuda is rijkste economie ter wereld

Bermuda is de rijkste economie ter wereld, voor Luxemburg en Equatoriaal-Guinea. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die het weekblad The Economist publiceert in zijn jongste nummer. Het valt op dat de meeste rijke economieën financiële centra of olielanden zijn.

(tijd) In Bermuda bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner bijna 70.000 dollar in 2004. Dat is ongeveer dubbel zoveel als in België. De eilandengroep in de Cariben is een internationaal zaken- en financieel centrum dankzij de aantrekkelijke fiscale wetgeving. Bijna 15.000 internationale bedrijven zijn actief in Bermuda. Ook het toerisme in dit overzeese deel van het Verenigd Koninkrijk brengt veel geld op.

Luxemburg profiteert van zijn sterke financiële sector en van de vele duizenden Belgische, Duitse en Franse pendelaars. Die buitenlandse arbeidskrachten dragen bij tot het bbp van Luxemburg, maar worden niet meegeteld in de Luxemburgse bevolking.

Equatoriaal-Guinea, het nummer drie in de lijst van rijke economieën, is wellicht voor velen een verrassing. De stijgende olieproductie deed het bbp van het Afrikaanse land spectaculair stijgen. Equatoriaal-Guinea boekte het jongste decennium een economische groei van gemiddeld 37 procent per jaar.

The Economist merkt op dat de zogenaamde offshore financiële centra zeer goede economische prestaties boeken. De economische groei per inwoner was de jongste kwarteeuw ruim dubbel zo groot als het wereldgemiddelde. Het vermogen geparkeerd in offshorecentra bedraagt zowat 6.000 miljard dollar, vijf keer meer dan 20 jaar geleden en ongeveer 7 procent van het totale wereldvermogen. De Caymaneilanden zijn het op vier na grootste bankcentrum met een beheerd vermogen van 1.400 miljard dollar.

WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud