Bijzondere ondernemingsraad VW Vorst dag uitgesteld

De bijzondere ondernemingsraad bij Volkswagen Vorst is uitgesteld van dinsdag naar woensdag. Dat is zondag vernomen van ACV-hoofdafgevaardigde Pascal Van Cauwenberge. De ondernemingsraad zal worden bijgewoond door Reinhard Jung, lid van de Duitse raad van bestuur en de Duitse raad van toezicht bij VW. De weekendploeg ging gisteravond niet aan het werk.

(belga) Reinhard Jung is bij Volkswagen verantwoordelijk voor volumes en deels ook voor herstructureringen. De ACV-vakbondsman Pascal Van Cauwenberge vindt het nieuws over het uitstel van de ondernemingsraad moeilijk in te schatten, maar meent dat er zo goed als zeker een herstructurering komt.

Politieke verontwaardiging

Zowel VLD, sp.a als CD&V is intussen niet te spreken over de houding van de Volkswagen-directie. Ondanks de enorme investeringen van de regering in de autosector en het feit dat VW-Vorst rendabel is, sneuvelen er banen om nationalistische redenen, verklaarden de partijvoorzitters Bart Somers, Johan Vande Lanotte en Jo Vandeurzen zondag in het Eén-programma 'De zevende dag'.

Ook al nam de directie in het Duitse Wolfsburg nog geen beslissing over de toekomst van VW-Vorst, de Belgische politici voelen de bui al hangen. Ze vrezen dat er heel wat banen zullen sneuvelen in de Belgische vestiging van Volkswagen, waar 5.200 mensen werken.

Tegelijkertijd zijn ze verbolgen over de houding van de directie en de Duitse vakbonden. 'Twee weken nadat een eenheidsvakbond werd gecreëerd, lijkt de Duitse vakbond een deal te sluiten met de bedrijfsleiding, waarbij hij instemt met saneringen, zolang ze niet in Duitsland worden doorgevoerd. Dat is een drama. Het betekent dat voor onze arbeiders, die de beste in de wereld zijn, die enorme inspanningen doen in een bedrijf dat rendabel is en in een land dat enorme inspanningen doet om arbeid flexibel en betaalbaar te maken, banen sneuvelen om syndicalistische en nationalistische belangen', verklaarde VLD-voorzitter Bart Somers. Somers ergert zich ook aan het gebrek aan informatie voor de arbeiders. 'De bedrijfsleiding gaat hier in de fout. De houding van de directie en de vakbonden is onaanvaardbaar', meent de liberaal.

Ook zijn sp.a-collega Johan Vande Lanotte sprak zijn ergernis uit. 'Dit is een verschrikkelijke zaak. De regering heeft veel inspanningen gedaan, de lonen zijn veel gedaald en VW-Vorst is de beste fabriek van Europa. En dan beslist Volkswagen op een nationalistische manier te werken', klonk het. Vande Lanotte deed echter een oproep zich niet neer te leggen bij de situatie. Hij verwees naar de dramatische gebeurtenissen bij Ford Genk enkele jaren geleden. Daar sneuvelden veel banen, maar wordt na veel overleg met de directie en investeringen weer aangeworven. 'Dit is een moeilijk moment, maar het slechtste wat we kunnen doen, is zeggen 'het is zo'. Misschien komt het binnen 1 à 2 jaar opnieuw goed', zei de voorzitter van de Vlaamse socialisten.

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen noemde het zorgwekkend dat nationalistische belangen en irrationele elementen de beslissing mee bepalen. 'Wij denken altijd dat dat op rationele en economische basis gebeurt.'

Volgens Groen! -voorzitster Vera Dua is dit het beste bewijs dat het in een globaliserende economie enkel om de winst te doen is. Somers betwistte dat. 'Dit is juist een gebrek aan vrije markt. Liberalisme wordt hier doorkruist door kortzichtige nationalistische en syndicale belangen. Overal komen net banen bij: in Gent, in Antwerpen, in Genk.'

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud