Blair roept Labour op rangen te sluiten

De Britse premier, Tony Blair, riep de leden van zijn sociaaldemocratische Labourpartij gisteren op het interne geruzie stop te zetten en zich opnieuw te concentreren op het beleid. De oproep kwam er enkele uren voor het begin van het jaarlijkse partijcongres.

(foto belga) De Britse premier Tony Blair

(tijd) - Het jaarlijkse partijcongres begon gisterennamiddag. Het is om meerdere redenen een speciale editie. Zo is het bijvoorbeeld het laatste congres onder leiding van Tony Blair. De Britse premier maakte op 7 september bekend dat hij 'binnen het jaar' zou opstappen. Dinsdag spreekt hij zijn partijgenoten voor het laatst toe als premier.

Het aftreden van Blair zorgde de voorbije weken voor verhitte debatten in Labourrangen. Verschillende leden riepen hun premier openlijk op een precieze datum te noemen voor zijn vertrek. Enkele kabinetsleden stapten zelfs op uit protest tegen de weigering van Blair gehoor te geven aan hun verzuchtingen.

Door het interne geruzie heeft Labour serieus aan populariteit ingeboet. Volgens de recentste peilingen kunnen de sociaaldemocraten nog rekenen op de steun van 33 procent van de Britten. De belangrijkste oppositiepartij, de Conservatieven, krijgt het vertrouwen van 37 procent van de bevolking.

Om de val van Labour in de peilingen te stuiten, moeten de leden van de sociaaldemocratische partij dringend de rangen sluiten, vindt Blair. 'We hebben een moeilijke tijd achter de rug. We moeten nu het interne geruzie stopzetten en ons opnieuw concentreren op de bevolking en haar bekommernissen. We moeten ons opnieuw concentreren op het beleid', luidde het enkele uren voor het begin van het partijcongres.

Keerpunt

Maar de conferentie is niet alleen een belangrijk keerpunt in de carrière van Blair. Ook voor zijn minister van Financiën, Gordon Brown, hangt veel af van het congres. Tijdens zijn speech vandaag krijgt hij de kans de sociaaldemocraten ervan te overtuigen dat hij de geschikte opvolger is van Blair.

In de marge van de conferentie gaf Brown gisteren al een idee van zijn plannen als regeringsleider. 'De regering heeft frisse ideeën nodig. Mogelijk zijn grote veranderingen nodig in het kabinet.'

Brown gaf te kennen lokale managers te willen inschakelen in de openbare diensten. 'De overheid moet enkele algemene richtlijnen uitwerken maar lokale managers moeten ze uitvoeren. Dat systeem verhoogt de transparantie en het vertrouwen in de regering.' De minister van Financiën wil daarnaast de betrokkenheid van de privésector in 's lands nationale gezondheidsdienst (NHS) beperken. Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen Blair.

Wat het internationale beleid betreft, is Brown, net als Blair, voorstander van 'een zeer speciale' relatie met de Verenigde Staten. 'Maar we mogen geen slaafje van Washington worden', waarschuwde hij. Dat is een verwijt dat Blair de voorbije maanden vaak naar het hoofd geslingerd kreeg. Verder wil Brown actief zoeken naar een uitweg uit het Israëlisch-Palestijnse conflict.

LD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud