Bolivia nationaliseert zijn aardgasreserves

Het Zuid-Amerikaanse land Bolivia heeft zijn aardgasreserves genationaliseerd. De linkse president Evo Morales heeft daarover het afgelopen weekeinde met een 20-tal buitenlandse aardgasmaatschappijen een akkoord gesloten.

(tijd) De aardgasbronnen en de commercialisering ervan komen in handen van de Boliviaanse aardgasmaatschappij Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos (YPFB).

De nationalisering van de Boliviaanse aardgasbronnen vloeit voort uit een presidentieel besluit van 1 mei. Het afgelopen weekeinde ondertekende de president een akkoord met een 20-tal buitenlandse aardgasmaatschappijen. 'Het gaat om een nationalisering zonder schadeloosstelling', zegt Carlos Villegas, de Boliviaanse minister voor Energie. De nationalisering van de energiebronnen was een van de hoofdthema's in de verkiezingscampagne van president Evo Morales, die sinds 1 januari aan de macht is. De afgelopen weken is Morales erin geslaagd een akkoord uit te werken met de betrokken bedrijven, waarbij de exploitatie doorgaat en er meer inkomsten naar de staat vloeien.

spilmaatschappij

De nieuwe voorwaarden zullen ervoor zorgen dat de jaarlijkse inkomsten van de staat uit de aardgasexploitatie toenemen van 200 miljoen dollar tot 4 miljard dollar (3,1 miljard euro). De Boliviaanse YPFB wordt de spilmaatschappij die de hele aardgassector zal controleren. Het bedrijf zal zowel de volumes als de prijzen bepalen en ook wat intern verbruikt wordt en wat kan uitgevoerd worden. De privébedrijven worden vergoed voor hun inspanningen ten belope van 18 tot 50 procent van de volumes aan aardgas die ze bovenhalen.

Bolivia beschikt over een productiecapaciteit van 35 miljoen kubieke meter aardgas per dag, waarvan het meeste wordt uitgevoerd naar Brazilië via Petrobras en een deel naar Argentinië via de Spaanse groep, Repsol. Die twee zijn trouwens de belangrijkste betrokken bedrijven in het nationaliseringspact. Het Braziliaanse Petrobras en het Spaanse Repsol hebben respectievelijk 47 en 27 procent van het Boliviaanse aardgas in handen.

reserves

De afgelopen tien jaar hebben de multinationals voor 3 miljard dollar geïnvesteerd in de zoektocht en de productie van aardgas in Bolivia. In die periode hebben ze 1.550 miljard kubieke meter aardgasreserves kunnen aantonen. Zo bezit Bolivia nu na Venezuela de grootste aardgasreserves in Zuid-Amerika.

De jongste drie jaar zijn in Bolivia al twee regeringen gevallen over de aardgaskwestie: die van Sanchez de Lozada en van Carlos Mesa. Het was De Lozada die in 1996 de aardgassector privatiseerde. Dat lokte een volksopstand van de boeren uit, toen geleid door de huidige president Evo Morales. Die opstand werd bloedig neergeslagen.

VDB

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud