Advertentie

Bouw moet burenlawaai inperken

De bouwsector krijgt dit jaar nog nieuwe en strengere akoestische normen opgelegd. Dat zegt Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

(tijd) Het Wetenschappelijk en Technologische Centrum voor de Bouw (WTCB) werkt de nieuwe normen uit. Ze zullen vooral gelden voor appartementsgebouwen en rijhuizen. De huidige normen dateren van 1977 en zijn aan herziening toe, zeker nu de bouw appartementsblokken in Vlaanderen zo snel toeneemt. Dankzij de nieuwe normen moet het geluidscomfort in een woning gevoelig versterken of, anders gezegd, het lawaai van de buren verminderen.

De normen hebben onder meer betrekking op de dikte van de wanden tussen appartementen en op de kwaliteit van de materialen. Zo werkt de baksteenindustrie aan een nieuw soort snelbouwsteen, die beter geluidsisolerend is. Tussen appartementen zal men ook zwevende vloeren en geluiddempende matten van minstens 0,6 cm dik moeten aanbrengen.

Bij discussies over geluidsoverlast zal de klager kunnen verwijzen naar de nieuwe normen en de aannemer verantwoordelijk stellen.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud